© atv

Deontologische commissie Vlaams Parlement buigt zich over Chinese contacten Dewinter

De Deontologische Commissie van Het Vlaams Parlement komt tijdens het kerstreces bijeen om de Chinese banden van Filip Dewinter te bespreken. “Dit is vrij uitzonderlijk.”

Dario Van Fleteren

Ging Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) over de schreef door 10.000 mondmaskers te bestellen bij zijn “Chinese contacten”? Dat wordt de centrale vraag van de vergadering van de Deontologische Commissie van het Vlaams Parlement.

LEES OOK. Steven Creyelman (Vlaams Belang) neemt ontslag als voorzitter van commissie Legeraankopen na spionageschandaal van zijn broer

Tussen Kerstmis en Nieuwjaar worden normaliter geen vergaderingen gehouden. Bovendien zijn bijeenkomsten van de Deontologische Commissie op zich al “vrij uitzonderlijk”, zegt Lieven De Rouck, woordvoerder van parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA).

Dergelijke vergaderingen komen er enkel op vraag van parlementsleden. Ditmaal zegde Homans toe op een verzoek van Mieke Schauvliege (Groen). Zij maakt zich zorgen over de Chinese contacten van collega Filip Dewinter. Volgens Het Nieuwsblad zou Dewinter 10.000 mondmaskers hebben besteld bij een uitgezette Chinese spion. Die deelde Dewinter met zijn lokale afdeling van Vlaams Belang uit “omdat de Belgische overheid faalde”.

LEES OOK. STANDPUNT. Naïef en Filip Dewinter, het is een connectie die zelden gelegd wordt. Maar Vlaams Belang moet nu alles uit de kast halen om de Chinese puinhoop op te ruimen.

Het Vlaams Belang zit enorm verveeld met het spionageschandaal in hun rangen. Omwille van zijn nauwe contacten met de Chinese spionagediensten werd oud-parlementslid Frank Creyelman uit de partij gezet. Zijn broer Steven Creyelman werd donderdag verwijderd uit de Kamercommissie Legeraankopen, waarvan hij de voorzitter was. Steven Creyelman zou de partij niet tijdig hebben ingelicht over een onderzoek van Staatsveiligheid naar “een poging tot beïnvloeding” door zijn broer Frank.

LEES OOK. Hoe Vlaams Belang de schandaalsfeer maar niet krijgt afgeschud: “Dit toont duidelijk een patroon”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER