REACTIES. Van der Poel tevreden na inhaalrace: “Dan kan ik kracht kwijt”, Van Aert: “Conservatief koersen bleek juiste tactiek”

Er stond geen maat op Mathieu van der Poel in Antwerpen. De wereldkampioen in het veld en op de weg soleerde naar de zege op het strand van Sint-Anneke. Ook Wout van Aert kon Van der Poel niet bekampen, maar toch was onze landgenoot meer dan tevreden met zijn koers.

Quinten Torfs

LEES OOK. Mathieu van der Poel rolt concurrentie op in Antwerpen en soleert op fenomenale wijze naar drie op drie

“Ik miste mijn start omdat ik uit mijn pedaal klikte. Zo kwam ik in de chaos terecht”, herinnerde Van der Poel zich achteraf. De Nederlander vocht zich in een mum van tijd weer naar voren en mocht daar zijn koelbloedigheid voor bedanken. “Op zulke momenten is het belangrijk om niet te panikeren. Ik voelde dat mijn benen goed waren en dus nam ik mijn tijd om op te schuiven.” Van der Poel mag dan beweren dat hij “zijn tijd nam”, toch had de wereldkampioen nog voor het einde van de tweede ronde aansluiting gevonden bij de kop van de wedstrijd.

En dan was het wachten op een aanval van de wereldkampioen, die geduldig post vatte in het wiel van leider Eli Iserbyt. “Ik zag hoe de rest het moeilijk had in het zand en dus wachtte ik op een foutje van hem.” De leider in de Wereldbeker liet zich inderdaad betrappen op een foutje en de opportunistische Van der Poel schoot weg. Iserbyt dacht nog even weerwerk te bieden, maar besefte al snel dat de vogel was gaan vliegen.

Van der Poel pakte in Antwerpen zo zijn derde seizoenszege in evenveel crossen en lijkt onklopbaar. Ook de rugblessure, die hem vorig seizoen partte speelde, lijkt van de baan. “Voor mij is het gewoon zaak gezond te blijven en de kerstperiode nu goed door te komen. Mijn rug voelt momenteel heel goed en dan kan ik kracht kwijt. Dat is het grootste verschil met vorig jaar”, besloot Van der Poel.

© BELGA

Tevreden Van Aert

Wout van Aert deed nooit echt mee voor de zege in Antwerpen, maar was na afloop enorm tevreden met zijn prestatie. “Ik voelde me goed en was mee bij de start. Ik heb ervoor gekozen om conservatief te koersen vandaag en dat bleek de juiste tactiek te zijn. Gewoonweg omdat ik de juiste vorm nog niet heb om een uur lang vol gas te rijden. Door af te wachten, kon ik tijdens de laatste twee ronden nog versnellen met Iserbyt. Ik ben blij dat ik mijzelf niet opgebrand heb en mijn eigen cross heb gereden.”

Onze landgenoot keek inderdaad lang de kat uit de boom en dacht naar eigen zeggen nooit echt aan winnen, zelfs niet toen grote rivaal Van der Poel een ongelukkige start kende. “Ik was blij met de positie die ik had en dat probeerde ik gewoon vast te houden”, motiveerde Van Aert, die nog complimenten had voor de wereldkampioen. “Het was indrukwekkend hoe snel Van der Poel kwam aansluiten. Hij was weer de betere vandaag.”

Van Aert.© BELGA

Ook mooie dag voor Iserbyt

Ook Eli Iserbyt was tevreden met zijn derde plaats achter de twee kleppers. “Zand is normaal gezien niet mijn ding, maar ik heb een week goed kunnen trainen in Spanje. Het doet deugd om mee op het podium te staan.” Iserbyt doet met dit resultaat ook een goede zaak in het Wereldbeker-klassement, waar hij stevig leider blijft. “Nieuwenhuis en Ronhaar speelden het spelletje weer, maar dat gaf mij kracht”, lachte de renner van Pauwels-Sauzen achteraf, die zich wat ergerde aan de tactiek van de twee Nederlanders.

Iserbyt kon lange tijd Van Aert volgen en zag hoe zijn landgenoot het moeilijk had om over de balkjes te springen. De leider in de Wereldbeker zag zijn kans schoon, maar maakte een kostelijk foutje. “Het was mijn plan om tijdens de laatste ronde daar aan te vallen, maar ik kwam licht ten val. Zo ben ik er gewoon niet geraakt. Al bij al was het een goede race en een mooie dag”, sloot een goedgemutste Iserbyt af.

Iserbyt.© Isosport

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Veldrijden