Israëlische premier Benjamin Netanyahu (links) en Turks president Recep Tayyip Erdogan (rechts)

Turks president Erdogan vergelijkt Netanyahu met Hitler, Israël noemt vergelijking "erg beledigend"

Tijdens een programma op de Turkse televisie heeft de president van Turkije, Recep Tayyip Erdogan, de Israëlische premier Netanyahu vergeleken met Adolf Hitler. Die uitspraak viel niet in goede aarde en Israël noemt het "diep beledigend". Ondertussen gaan de gevechten in Gaza in alle hevigheid door. Ook op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn 6 Palestijnen omgekomen.

"Is er een verschil tussen de acties van Netanyahu en die van Hitler?", vroeg de Turkse president Erdogan zich luidop af tijdens een programma op de Turkse televisie. Net voor de uitspraak werden beelden getoond waarop Israëlische soldaten vermoedelijk halfnaakte Palestijnse mannen in een stadion oppakten. "Dat zijn toch Israëlische nazikampen die we net gezien hebben, toch? Wat is dit? Ze zouden ons doen verlangen naar Hitler", zegt hij.

De televisieverschijning van Erdogan zat boordevol soortgelijke uitspraken. Zo noemde hij Netanyahu ook de "slachter van Gaza" en verweet hij hem "een genocide" te plegen. Erdogan roept op om hem te vervolgen voor een internationaal straftribunaal.

BEKIJK - President Erdogan reageert op beelden van halfnaakte Palestijnen in een sportstadion:

Videospeler inladen...

Uitspraken "erg beledigend"

De uitspraken van de Turkse president vallen niet in goede aarde in Israël. In een reactie haalt de Israëlische eerste minister op zijn beurt uit naar Erdogan. "Erdogan, die zelf een genocide pleegt op de Koerden en momenteel wereldkampioen is in het opsluiten van kritische journalisten, is de laatste die ons moraliteit moet prediken", schrijft Netanyahu. "Het Israëlische leger is het meest morele leger ter wereld, dat op dit moment vecht tegen de meest verachtelijke en wrede terreurorganisatie ter wereld." 

De relatie tussen Erdogan en de Koerden

Het Koerdische volk is een etnische groep zonder een eigen onafhankelijke staat, verspreid over verschillende landen in het Midden-Oosten, waaronder Turkije, Irak, Iran en Syrië. In de loop der jaren zijn er herhaaldelijk spanningen ontstaan tussen de Turkse overheid en de Koerden. Koerden hebben zich verzet tegen discriminatie en hebben gestreefd naar meer autonomie of zelfbeschikking.

In de jaren 1980 en 1990 waren er gewapende conflicten tussen de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), een gewapende Koerdische rebellengroep, en het Turkse leger. Het conflict heeft geleid tot aanzienlijke aantallen slachtoffers aan beide zijden. Onder het bewind van Erdogan werden er ook verschillende militaire operaties uitgevoerd tegen de Koerden.

Ook de Israëlische minister van Oorlog is niet te spreken over de uitspraken van de Turkse president. "Zijn uitspraken zijn een flagrante verdraaiing van de werkelijkheid", zo staat er. "Het is een ontheiliging van de Holocaust. Het wegnemen van de dreiging van Hamas is een existentiële noodzaak en een ongeëvenaarde morele verplichting."

Gevechten duren voort

Intussen gaan de bombardementen op Gaza onverminderd door. Het Israëlische leger zegt dat het de voorbije 24 uur 200 doelwitten heeft geraakt vanuit de lucht, vanop land en vanop zee. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid kwamen daarbij bijna 195 mensen om. Gisteren kondigde Israël ook aan dat het grondoffensief zal uitbreiden naar het centrum van de Gazastrook.

Er wordt ook hevig gevochten in het zuiden van de Gazastrook, ter hoogte van de stad Khan Younis. Zeker 20 mensen zouden ook om het leven gekomen zijn bij aanvallen nabij het El Amal City Ziekenhuis in Khan Younis.

Sinds de start van de oorlog zijn nu al meer dan 21.000 mensen omgekomen in de Gazastrook. De cijfers komen van de extremistische beweging Hamas, die in Gaza de plak zwaait, en maken geen onderscheid tussen burgers en strijders van Hamas.

BEKIJK - Een nieuw massagraf wordt in het zuiden van Gaza opgetrokken:

Videospeler inladen...

Het Israëlische leger meldt ook dat gisteren nog eens drie soldaten zijn omgekomen in de Gazastrook, dat brengt het totaal op 498. Bij de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober, waar de oorlog mee startte, vielen zo'n 1.200 Israëlische doden, vooral burgers.

Doden op Westelijke Jordaanoever

Het was opnieuw een onrustige nacht op de Westelijke Jordaanoever: het Israëlische leger hield raids op verschillende plaatsen, waaronder Hebron en Ramallah. De hevigste aanval gebeurde in het vluchtelingenkamp van Nur Shams, in de buurt van de stad Toelkarem.

Israël voerde luchtaanvallen met drones uit op het kamp en er vielen ook soldaten binnen. Er zijn al zeker 6 Palestijnen omgekomen en er vielen ook meerdere gewonden. Vanmorgen zijn er ook nog drie Palestijnse gewonden gevallen bij een raid van het Israëlische leger in Bethlehem, ook op de Westelijke Jordaanoever.

Israël houdt geregeld raids in de vluchtelingenkampen op de Westelijke Jordaanoever, ook voor de nieuwe escalatie van geweld in oktober. De kampen zijn volgens Israël een broeihaard voor terroristen van onder meer Hamas. Bij de invallen vallen geregeld Palestijnse doden, er wordt door de Palestijnse autoriteiten in de cijfers vaak geen onderscheid gemaakt tussen burgers en militanten.

De Palestijnse Rode Halve Maan, de tegenhanger van het Rode Kruis, zegt dat het Israëlische leger ziekenwagens tegenhield, zodat die niet snel bij de gewonden konden geraken. Israël heeft nog niet gereageerd op die beschuldiging.

Sinds oktober zijn op de Westelijke Jordaanoever nu al meer dan 300 Palestijnen gedood. Dat gebeurt bij raids door het Israëlische leger, maar ook door geweld van joodse kolonisten.

Een Israëlisch bombardement op Gaza.
AFP or licensors

Bij een Israëlische aanval op Libanon, dicht bij de Israëlische grens, vielen ook 3 doden. Een van de slachtoffers is een Libanees die eigenlijk in Australië woont, maar teruggekeerd was naar Libanon om zijn vrouw te komen halen. Een ander slachtoffer was een strijder van de militante beweging Hezbollah, die Hamas steunt.

Sinds oktober zijn er geregeld luchtaanvallen tussen Israël en Hezbollah in Libanon. Daarbij zijn aan Libanese kant al 160 doden gevallen, van wie meer dan 100 leden van Hezbollah. Aan Israëlische kant zijn daarbij 13 doden gevallen, van wie 9 soldaten.

Meest gelezen