Spoedverpleger Stef Vanlee over “blinde agressie” op oudjaar: “Dit schaadt onze veerkracht, terwijl onze job al zwaar genoeg is”

De agressie die op oudjaarsnacht door jongeren in bepaalde wijken gepleegd werd op leden van het ambulancepersoneel zinderen na. “Zulke aanvallen schaden ontzettend de veerkracht die net zo belangrijk is om goede zorg te verlenen.” Dat zegt Stef Vanlee, spoedverpleger in AZ Jan Palfijn in Merksem en bekend van de tv-serie Dertigers, dinsdag op Radio 1.

joro
Bron: Radio 1

Stef Vanlee was ook aan de slag tijdens de overgang van 2023 naar 2024 en hij beleefde naar eigen zeggen een nacht die “rustig is verlopen”. “Ik heb vijf MUG-ritten en vijf MUG-interventies gehad. We zijn dus wel bezig gebleven.”

Tijdens de piekmomenten, tussen 2 en 6 uur ’s nachts, werd hij wel geconfronteerd met mensen die te diep in het glas hadden gekeken en die kwetsuren hadden opgelopen ten gevolge van vechtpartijen. Zelf werd hij gelukkig niet geconfronteerd met geweld. “Maar wat er is gebeurd met de MUG van Sint-Vincentius, daar gaat mijn haar wel recht van omhoog.” Vanlee doelt op de hulpdiensten die op het Kiel in een hinderlaag werden gelokt en vervolgens werden aangevallen door jongeren.

LEES OOK. MUG “klemgezet en bestookt” tijdens interventie in Hoboken: “Laag en onbegrijpelijk, we mogen dit niet tolereren”

“Zulke aanvallen schaden ontzettend de veerkracht die net zo belangrijk is om een goede zorg te verlenen”, zegt Vanlee. En het duurt toch even tot die veerkracht weer hersteld is. “Het kost toch opnieuw enige recuperatie. Terwijl onze job al zwaar genoeg is.”

LEES OOK. Aanslag op MUG komt niet uit de lucht vallen, zeggen spoedartsen: “Zwaailichten zijn voor bepaalde jongeren het symbool van repressie”

Als spoedverpleger wordt Stef Vanlee wel vaker geconfronteerd met agressie-incidenten. “Maar dat is vaak in het kader van een psychische stoornis, of is getriggerd door intoxicatie van drugs of alcohol. Dat is ook niet goed te keuren, maar valt wel te kaderen en daar kunnen wel zelfs een stukje op anticiperen. Maar tegen die blinde agressie is dat heel moeilijk.”

LEES OOK. GZA dient klacht in tegen relschoppers die MUG bekogelden in Hoboken: “Ik hoop dat mensen beseffen dat dit levens kan kosten”

Connectie kwijt

Die “blinde agressie” tegen hulpdiensten doet zich volgens Vanlee ook niet alleen voor met oudjaar. “We zien dat het heel jaar door wel. Dat zijn mensen, vaak jongeren, die eigenlijk een stukje de connectie kwijt zijn met de maatschappij, denk ik. En ook met hun eigen gemeenschap en familie. Dat zijn mensen die geen enkele verantwoordelijkheid zien of empathie hebben. Daar is heel moeilijk tegen in te gaan.”

LEES OOK. Ziekenhuis aan de Stroom en stadsbestuur veroordelen aanval op MUG: “Het gerecht moet hen de zwaarste straf opleggen”

“Nultolerantie” tegen dit soort geweld tegen hulpverleners is noodzakelijk meent Vanlee. “Je doet dat gewoon niet, dat is een no-go. En er moet een voorbeeld gesteld worden. Een gepaste reactie van de overheid en beleidsmensen is nu aan de orde.” Daarnaast ziet Vanlee een belangrijke rol weggelegd voor buurtwerk in bepaalde moeilijke wijken.

LEES OOK. Parket voert onderzoek na aanval op MUG en politiewagen op het Kiel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners