Algemeen directeur Vives na klachten grensoverschrijdend gedrag en toxisch leiderschap: “Ernstige maatregel die veel zegt over de ernst van de feiten”

Joris Hindryckx legt zijn mandaat als algemeen directeur van Vives definitief neer.© BELGA

Kortrijk/Houthulst -

Joris Hindryckx (60) uit Houthulst legt het mandaat als algemeen directeur van Hogeschool Vives definitief neer na klachten van grensoverschrijdend gedrag en toxisch leiderschap. In een persmededeling van de hogeschool wordt uitgelegd dat dit gebeurt in overleg met het bestuursorgaan van de hogeschool.

Bas De Wilde

“Deze beslissing gaat in met onmiddellijke ingang, Joris zal geen enkele rol meer opnemen binnen de organisatie”, aldus het persbericht. “Maria De Smet blijft aangesteld als algemeen directeur ad interim. Er wordt een nieuwe vacature opengesteld voor een nieuwe algemeen directeur.”

Maandagmorgen werd de beslissing meegedeeld aan het personeel van de hogeschool en aan het Comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW). Blijkbaar is de beslissing gebaseerd op het rapport van externe preventiedienst IDEWE waarin wordt gesteld dat de klachten over toxisch leiderschap gegrond zijn. De klachten over ongepast grensoverschrijdend gedrag zouden dezelfde richting uitgaan.

Uitdoofscenario

Bepaalde bronnen stellen dat de beslissing gepaard gaat met een dading met de voormalige algemeen directeur. Hij wordt ontheven van arbeidsprestaties en stopt zijn mandaat vandaag als algemeen directeur, maar dat gebeurt wel met behoud van zijn loon tot aan zijn pensioenleeftijd. Dat er een dergelijk dading is, wordt niet ontkend door de advocaat van Hindrycks. “Zonder in detail te treden, maar bij zulke situaties is een uitdoofscenario gebruikelijk”, zegt advocaat Jan Leysen. Leysen benadrukt ook dat er nog geen sprake is van een strafklacht of strafonderzoek naar zijn cliënt toe.

Dat wordt ook bevestigd door Christine Mussche, de advocaat van een aantal vrouwen die eerder dit jaar de kat de bel aanbonden. Maar volgens haar is deze beslissing wel belangrijk voor haar cliënten. “De ernst van de maatregel, een definitief neerleggen van het mandaat, duidt op de ernst van de feiten die zijn gepleegd”, zegt Mussche. “Het gaat over veel meer dan enkele intieme berichtjes zoals indertijd werd gesuggereerd door Hindryckx.”

LEES OOK.“Het gaat over veel meer dan louter ‘intieme berichtjes’”. Vrouwen die directeur Vives tot stap opzij dwongen, spreken over “toxisch leiderschap” en “manipulatief gedrag”

Voor de personeelsleden van de hogeschool Vives die indertijd een klacht hebben ingediend, is het rapport van IDEWE en de maatregel die nu werd meegedeeld zeker een geruststelling. Maar de ontrust is blijkbaar niet helemaal verdwenen onder het personeel.

Impact moet nog blijken

“Het probleem zat niet alleen bij de directeur, anders kan het probleem van toxisch leiderschap nooit zo lang blijven bestaan”, reageert een personeelslid dat anoniem wenst te blijven. “De ‘tentakels’ van het systeem zitten op meerdere plekken in de directie en zelfs leden van het bestuursorgaan gaan of gingen op dat vlak mogelijk niet helemaal vrijuit. Positief is dat er nu op zijn minst ‘on the record’ wordt erkend dat er zaken niet goed zitten en dat dit aangepakt zal worden. Welke impact dit heeft voor anderen in het management die de stijl van Hindryckx hebben geduld of zelfs gehanteerd, zal nog moeten blijken.”

Joris Hindryckx was naast directeur van Vives tot 31 augustus ook burgemeester van Houthulst voor CD&Vplus. Partijgenoot Jeroen Vandromme nam toen de sjerp over, zoals afgesproken aan het begin van de legislatuur. Hindryckx is er nu eerste schepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen