Onderwijsminister Caroline Désir (PS).© BELGAIMAGE

Verplicht Nederlands in Franstalig onderwijs wordt mogelijk uitgesteld

De invoering van verplichte lessen Nederlands in de Waalse scholen in 2027 wordt mogelijk uitgesteld. Dat heeft minister van Onderwijs Caroline Désir (PS) dinsdag gezegd. Er zijn onvoldoende leerkrachten Nederlands voorhanden.

gjs
Bron: BELGA

De Franstalige gemeenschapsregering kondigde in oktober 2022 aan dat het Nederlands verplicht de eerste moderne taal wordt vanaf het derde leerjaar in alle Waalse scholen, met uitzondering van de scholen in de gemeenten aan de grens met Duitstalig België. Momenteel is het Nederlands een keuzevak in Wallonië. 

De hervorming zou ingaan vanaf september 2027, maar moet mogelijk worden uitgesteld, gaf minister Désir dinsdag aan in het Parlement van de Franse gemeenschap. Dat komt omdat er in Wallonië al jaren een tekort is aan leerkrachten Nederlands. 

Een decreet dat het Nederlands verplicht invoert als eerste moderne taal in het Franstalig onderwijs is er momenteel ook nog niet. Maar het principe “ligt politiek vast”, wilde Désir geruststellen. De vraag is of de meerderheid die na de verkiezingen in juni aan de macht komt zich nog gebonden voelt door die beslissing. 

Volgens cijfers van 2020 kreeg bijna een derde van de Waalse leerlingen die afstudeert van het secundair onderwijs gedurende de hele schoolloopbaan geen enkel uur Nederlands. Meer dan de helft van de leerlingen verkiest het Engels als eerste vreemde taal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer