Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

Israël en Hamas bereiken akkoord over humanitaire hulp aan Gaza in ruil voor medicijnen voor gijzelaars 

Israël en de extremistische Palestijnse beweging Hamas hebben een akkoord bereikt over humanitaire hulp voor de bevolking van het belegerde Palestijnse gebied. In ruil krijgen de gijzelaars die uit Israël werden meegenomen medicijnen. Dat heeft het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

De overeenkomst is mede tot stand gekomen dankzij bemiddelingen door Qatar en Frankrijk. Het gaat over "de mogelijkheid dat er een lading humanitaire hulp kan binnenkomen voor burgers in de Gazastrook in ruil voor de levering van medicijnen aan de gijzelaars", klinkt het bij de woordvoerder van het Qatarese ministerie, Majed al-Ansari.

"De medicijnen en hulp zullen morgen naar de stad El Arish in Egypte worden gestuurd aan boord van twee vliegtuigen van de Qatarese strijdkrachten", vult Ansari verder aan. 

Het is de eerste overeenkomst tussen de strijdende partijen sinds de gevechtspauze in november

Medicijnen voor Israëlische gijzelaars

Hamas nam op 7 oktober, toen de oorlog tussen Hamas en Israël begon, ongeveer 250 gijzelaars mee naar Gaza. Ongeveer 100 gijzelaars werden vrijgelaten tijdens een gevechtspauze eind november. Nog 132 van hen zitten volgens Israël vast. Van hen zouden 25 zijn overleden zonder dat hun lichamen zijn teruggegeven.

Onder de gijzelaars bevinden zich ouderen en zieken, van wie sommigen aan kanker of diabetes lijden en daarom regelmatig medische behandeling nodig hebben. Volgens een rapport, gepubliceerd door een groep families van de gijzelaars, zou een derde van de gijzelaars aan een chronische ziekte lijden en behandeling nodig hebben. 

"Belangrijke tunnel in Gaza vernietigd"

Het Israëlische leger zegt op sociale media een strategisch belangrijke tunnel van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas te hebben vernietigd. De constructie van enkele honderden meters verbond het noorden met het zuiden van de Gazastrook.

De tunnel bevond zich op een diepte van negen meter, onder de rivier die het noorden en het zuiden van de Gazastrook scheidt, zo specifieert het Israëlische leger.

Hamasstrijders gebruikten de tunnel om zich ongemerkt te verplaatsen, aldus het Israëlische leger in een verklaring. Israëlische soldaten zouden weken geleden al posities hebben ingenomen langs de rivier om te voorkomen dat Hamasstrijders zich bovengronds tussen de twee delen van de regio zouden verplaatsen.

Het tunnelnetwerk van Hamas vormt een enorme uitdaging voor de Israëlische soldaten in het gebied. Volgens schattingen lopen er honderden kilometers aan tunnels onder de Gazastrook. De meeste van de nog levende gijzelaars bevinden zich, net als de lokale kopstukken van Hamas, vermoedelijk in het ondergrondse netwerk.

Meest gelezen