© AFP

‘Veiligheidsbubbel’ van honderd agenten voor olympische vlam op tocht door Frankrijk

De olympische vlam zal vóór de opening van de Spelen tijdens zijn tocht door Frankrijk beschermd worden door honderd politieagenten en gendarmes. Dat kondigde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin maandag aan. Hij sprak van een ‘veiligheidsbubbel’ tijdens de tocht van Marseille naar Parijs.

Marnix Taes
Bron: BELGA

“Honderd politieagenten en gendarmes zullen de vlam begeleiden” tijdens deze reis. Onder meer de elite-eenheid (GIGN) van de gendarmerie zal de hele tijd “in de buurt” zijn, zei de minister tijdens een persconferentie.

Binnen deze “veiligheidsbubbel” zullen 18 agenten in burger instaan voor “nauwe bescherming” van de fakkeldrager. Het grootste risico op ontwrichting komt volgens Darmanin van “extreemlinkse milieuactivistische collectieven”, zoals ‘Saccage 2024’, ‘Dernière Rénovation’ en  ‘Les Soulèvements de la Terre’. “In dit stadium zijn er geen intenties gekend van extreemrechts”, zei hij. 

De olympische fakkeltocht begint op 8 mei in Marseille en eindigt op 26 juli in Parijs, de dag van de openingsceremonie van de Spelen. De estafette doet honderd emblematische locaties (o.a. het Pantheon, het Louvre en de Assemblée nationale) aan en meer dan 400 steden, aldus het persdossier. De gebieden zouden 150.000 euro (exclusief belastingen) moeten uittrekken om de olympische vlam voorbij te zien komen.

Het beveiligen van de route kost het ministerie van Binnenlandse Zaken 1 miljoen euro, aldus minister Darmanin. Voor de aankomst van de vlam in Marseille, waar 150.000 mensen worden verwacht, worden 5.000 politieagenten gemobiliseerd. Voor de route in Parijs zullen 1.600 politieagenten worden gemobiliseerd om de estafette te beveiligen.

In totaal werden 12.000 fakkeldragers en vrijwilligers rond de fakkeltocht gescreend, dat houdt in onderworpen aan een administratief onderzoek, preciseerde Darmanin. Er werden 13 negatieve adviezen uitgebracht: 10 voor feiten van juridische aard en drie op advies van de inlichtingendiensten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer