© AFP

Misnoegde Arnaud Démare haalt nog eens keihard uit naar Groupama-FDJ na gedwongen exit: “Ik voelde me verraden”

Arnaud Démare heeft nog eens uitgehaald richting Groupama-FDJ. De snelle Fransman trok na dertien jaar de deur achter zich dicht en verkaste, met veel frustraties, al na de zomer richting Arkéa-B&B Hotels.

Vincent Van Genechten

De 32-jarige Démare rijdt donderdag zijn eerste koers van het jaar. Het perfecte moment om nog eens uit te halen naar FDJ, dacht de ex-winnaar van Milaan-Sanremo. De Franse spurter lag overhoop met ploegmanager Marc Madiot, mocht niet naar de Tour en kreeg vorig jaar in augustus te horen dat hij weg mocht bij de ploeg.

“Wat Madiot allemaal heeft gezegd over mij, is politiek gezien logisch”, aldus Démare bij France 3 over het feit dat Madiot zei dat hij zijn vertrek betreurde. “Ik heb hem echter niets terug te zeggen. In de twaalf jaar heeft niemand bij die ploeg ooit ‘bravo’ gezegd. Emanuel Hubert (ploegleider bij Arkéa, red.) deed dat als eerste. Mijn gevoelens van woede en onbegrip zijn nog steeds aanwezig. Ik was altijd een professional en heb het team altijd gewaardeerd.”

“Ik voelde me echter verraden en niet op waarde geschat, na alles wat ik heb gedaan”, klinkt het. “Arkéa-B&B Hotels heeft nog nooit een rit gewonnen in de Tour. Ik deed het al twee keer. Ik weet dat ik er toe in staat ben en dat is ons doel in juli.”

Toen de Tour-selectie bekendraakte, zei Démare - die bovendien een vete zou hebben met David Gaudu - nog het volgende bij L’Equipe . “Ik ben boos en walg hiervan omdat ik er hard voor gewerkt heb. Ik heb deze winter veel opofferingen gedaan, ook al wist ik dat de ploeg zich voor de volle 100 procent zou focussen voor het algemeen klassement. Tijdens Parijs-Nice heb ik echter laten zien dat ik een geweldige professional en teamgenoot kan zijn. We hadden geweldige dingen kunnen doen in de Tour. Ik heb Marc laten weten dat ik woedend ben, dat ik er ziek van ben over wat ze mij na twaalf mooie jaren aandoen. Emotioneel is het enorm moeilijk.”

“Mijn sprinttrein werd vorig jaar al ontmanteld, maar ik heb me kunnen aanpassen. Dat heb ik altijd gedaan. De ploeg investeert steeds minder in de sprints, volgens de evolutie van het wielrennen, maar ik had op z’n minst de keuze willen hebben. Ik dacht dat ik iets waard was, nadat ik vanaf dag één onderdeel uitmaakte van deze ploeg. In december hebben we intern afgesproken dat ik naar de Tour mocht, maar ze hadden nu niet het lef om het eerder te vertellen. De voorbije jaren was mijn kalender in december duidelijk. Mijn familie heeft vakanties om de Tour heen gepland, mijn vrouw had al hotels geboekt om op de rustdagen langs te komen... Ik weet nu niet wat ik ga doen. Als Fransman verdien ik het om naar de Tour te gaan. Dat ik er maar vijf heb gereden in mijn carrière is te weinig voor een coureur zoals ik”, klonk het.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer