© BELGA

Van Tigchelt verdedigt gerecht na zaak Acid: “Als er klassenjustitie is, moeten we dat in kaart brengen”

Vicepremier en minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) heeft donderdag tijdens een gastcollege aan de Karel de Grote Hogeschool het gerecht verdedigd in zaken als die rond Reuzegom en influencer Acid. Van Tigchelt gaf er aan “niet te weten” of er zoiets bestaat als klassenjustitie. “Maar als dat gevoel leeft, wil ik het in kaart laten brengen”, zei hij.

lto
Bron: BELGA

Van Tigchelt ging geen vragen van studenten uit de weg, en kreeg niet onverwacht de heisa voor de voeten geworpen rond de straffen in het proces-Reuzegom in vergelijking met die voor Nathan Vandergunst, alias Acid. “Een werkstraf is alvast niet bedoeld om rijke mensen te helpen geen strafblad te krijgen, het is een maatregel die oorspronkelijk net bedoeld was om kansarmen nog een toekomst te bieden”, antwoordde hij. “In Vlaanderen alleen al worden jaarlijks zowat 5.000 werkstraffen uitgesproken. Dat komt wél op het strafblad dat politie en parket kunnen zien, maar niet op het document over goed gedrag en zeden dat een werkgever kan raadplegen.”

LEES OOK. Vader van Sanda Dia stelt boek voor in bomvolle Roma: “Wat ik de voorbije jaren heb geleerd? Dat boosheid en haat je nergens toe brengen”

Van Tigchelt haalde nog uit naar “politici die op sociale media stemmen proberen te ronselen” met hun reacties op de processen, maar gaf wel aan bereid te zijn om te luisteren naar kritiek. “Als er nu een gevoel van onrechtvaardigheid en ongelijkheid heerst in de samenleving, is het mijn taak om dat te capteren en daarmee aan de slag te gaan”, zei hij. “Dan moeten we bijvoorbeeld kijken naar de bedragen die in ons land worden gegeven voor financiële geleden schade in vergelijking met een schadevergoeding voor een mensenleven.”

De minister richt ook zijn hoop op artificiële intelligentie (AI) om data te doorzoeken. “Ik wéét niet of er klassenjustitie bestaat, want er zijn geen gegevens over”, stelt hij. “AI kan ons daar in de toekomst bij helpen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer