Mogelijk 4 tot 6 nieuwe besmettingen met varkenslintworm ontdekt bij basisschool

Lier -

In basisschool Het Molentje in Lier zijn mogelijk nog 4 tot 6 kinderen besmet met een zeldzame varkenslintworm. Dat blijkt uit een MRI-screening die het Departement Zorg uitvoerde bij 77 schoolkinderen. Volgens het departement vertonen de kinderen geen ziekteklachten en zou de besmetting al een aantal jaar geleden zijn gebeurd.

emke, hb

Het voorbije jaar testten 5 kinderen positief op de besmetting van de varkenslintworm. Het Departement Zorg organiseerde daarom een MRI-screening bij 77 kinderen uit de school om te onderzoeken of er nog verborgen besmettingen waren en om eventuele risico’s beter te kunnen inschatten. “Door de eerdere besmettingen, gingen we ervan uit dat we met deze screening nog verborgen besmettingen zouden ontdekken”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Departement Zorg. “Alle kinderen die in hetzelfde jaar zaten als de besmette leerlingen, hebben we uitgenodigd voor een screening.”

Daaruit bleek dat 6 kinderen verdachte letsels vertoonden in de hersenen die kunnen wijzen op een besmetting door de varkenslintworm. Deze kinderen worden verder onderzocht om te kijken of het wel degelijk om de lintworm gaat. Volgens het Departement is dat bij 4 kinderen zeer waarschijnlijk, bij 2 is de diagnose minder duidelijk. De kinderen zouden momenteel geen ziekteklachten vertonen. “We hadden dit wel verwacht”, gaat Moonens verder. “We bespreken de resultaten verder met enkele experten en met het European Center for Disease Control (ECDC), en zullen in overleg beslissen of het nuttig is om nog meer screenings te organiseren of om nog andere onderzoeken uit te voeren, zoals bijvoorbeeld een bloedonderzoek.”

Het Departement geeft nog mee dat deze extra gevallen niets veranderen aan de risico-inschatting voor de schoolkinderen van het Molentje. “De besmettingen zijn zo goed als zeker een aantal jaar geleden gebeurd”, klinkt het. “Intensief brononderzoek heeft aangetoond dat er vandaag waarschijnlijk geen drager van een varkenslintworm in de school aanwezig is die anderen kan besmetten.”

De ouders zijn intussen geïnformeerd en blijven best waakzaam voor symptomen van een besmetting bij hun kind.

Wat is een varkenslintworm?

Hoe krijgen mensen een varkenslintworm?

Mensen krijgen de lintworm enkel van dier op mens. Dat wil zeggen dat mensen zo’n lintworm oplopen door besmet varkensvlees te eten dat onvoldoende gekookt werd. De lintworm belandt zo in de spijsvertering en kan daar parasiteren op zijn drager. De lintworm scheidt wel zelf eitjes af die meegaan met de stoelgang. Als die eitjes dan bij iemand anders terechtkomen, kunnen er problemen ontstaan. Het duurt één tot drie jaar voor de eitjes zich hebben genesteld, gegroeid zijn of afsterven. Daarom duurt het ook zo lang voordat iemand symptomen vertoont.

Hoe besmettelijk is de worm?

De varkenslintworm is redelijk besmettelijk. Maar alles hangt af van de hygiëne. Wie besmet is met de varkenslintworm maar altijd zijn handen wast, zal minder snel de eitjes doorgeven. In landen waar er veel minder hygiënemaatregelen zijn dan ons land is varkenslintworm een endemische ziekte geworden: met andere woorden, de epidemie is onder controle maar nog niet uitgeroeid.

Wie overigens besmet is geraakt met de eitjes/larfjes, is zelf niet besmettelijk. De drie kinderen van de basisschool zijn dus op geen enkel moment zelf besmettelijk geweest voor hun gezinsleden of voor hun omgeving.

Kan ik mij hiertegen vaccineren?

Wie naar Zuid-Amerika, Afrika onder de Sahel en Zuid-Oost-Azië afreist, moet zich bewust zijn van de risico’s, maar kan zich niet laten inenten of vaccineren tegen de varkenslintworm.

Hoe geraak je af van zo’n eitjes/larfjes?

Meestal volstaat een wormdodende antibiotica in combinatie met ontstekingsremmers. Pas als de cystes zich echt op moeilijke plaatsen hebben genesteld, moeten die uiteindelijk chirurgisch verwijderd worden.

(Nina Bernaerts)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer