Minister Van Tigchelt zoekt "in komende uren en dagen" oplossingen voor overbevolking gevangenissen, ook onderzoeksrechters slaan alarm

"We moeten de komende uren en dagen zien hoe we dit op korte termijn kunnen oplossen." Zo reageert minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) op de acties van cipiers in verschillende gevangenissen. Ze weigeren voorlopig nieuwe gedetineerden omdat ze de overbevolking beu zijn. Ook onderzoeksrechter Philippe Van Linthout trekt aan de alarmbel.

Al 6 gevangenissen in Vlaanderen nemen voorlopig geen nieuwe gedetineerden meer aan: Antwerpen, Brugge, Mechelen, Hasselt, Turnhout en de hulpgevangenis van Leuven. De reden voor die spontane acties is de overbevolking, waardoor het personeel het niet meer kan bolwerken.

Die overbevolking is al decennialang een probleem, erkent minister Van Tigchelt. "Maar nu is het opnieuw zeer nijpend. We waren al in gesprek met de vakbonden, met het personeel en met de directies. Die gesprekken zetten we verder en we hopen zo snel mogelijk een bevredigende oplossing voor iedereen te vinden."

BEKIJK - "We zetten de gesprekken verder en zoeken een bevredigende oplossing voor iedereen":

Videospeler inladen...

Over de inhoud van die gesprekken, wil Van Tigchelt niet veel kwijt in de media. Hij verwijst wel naar de bijna 1.000 gedetineerden met een ziektebeeld die nu in de gevangenis zitten maar eigenlijk een aangepaste behandeling elders moeten krijgen. "Daar zit mogelijk een deel van de oplossing."

De minister zegt ook dat de bestaande capaciteit maximaal benut moet worden. "In de komende uren en dagen gaan we zien hoe we dit op korte termijn kunnen oplossen."

Onderzoeksrechter: "Een ramp die we al lang op ons zien afkomen"

Intussen trekken ook de onderzoeksrechters aan de alarmbel over de huidige toestand. "Dit is een ramp die we al lang op ons zien afkomen", zegt onderzoeksrechter Philippe Van Linthout.

Het zijn de onderzoeksrechters die beslissen of een verdachte wordt aangehouden en in voorhechtenis wordt geplaatst. Maar dan moet er dus wel plaats vrij zijn. Bovendien benadrukt Van Linthout dat het op een menswaardige manier moet gebeuren, en dat is nu niet het geval.

Het is een thema dat niet populair is, maar wel eens op de agenda mag staan
Onderzoeksrechter Philippe Van Linthout

"In het belang van de openbare veiligheid of voor het belang van het dossier moeten wij de beslissing kunnen nemen die we moeten nemen. En dan is het aan de uitvoerende macht, aan de politici, om ervoor te zorgen dat er oplossingen worden gevonden en dat men eindelijk eens plaats gaat maken."

"Het probleem gaat coalitie na coalitie mee. Men moet daar eindelijk fundamenteel iets aan doen. Binnenkort zijn het verkiezingen. Het is een thema dat niet populair is, maar wel eens op de agenda mag staan. Ik denk dat goede politici creatief genoeg zijn om naar oplossingen te zoeken."

Meest gelezen