Rook boven de Gazastrook, na een explosie.
Foto: AP

Hamas heeft onderhandelingen met Israël in Caïro verlaten, pas volgende week nieuwe poging

De delegatie van de Palestijnse terreurgroep Hamas heeft de Egyptische hoofdstad Caïro verlaten, nadat de gesprekken over een staakt-het-vuren met Israël waren vastgelopen. Volgens het Egyptische staatsmedium Al Qahera news zou de delegatie de nieuwe voorstellen van Israël willen bespreken en zouden de gesprekken volgende week hervatten.

"Onze delegatie is vandaag uit Caïro vertrokken om te overleggen met de leiding van de beweging." Dat staat te lezen in een verklaring van Hamas. "Intussen gaan de onderhandelingen en inspanningen door om de agressie te stoppen, de mensen die gevlucht zijn terug te halen, en hulp te bieden aan ons Palestijnse volk." 

Al enkele weken zijn er onderhandelingen tussen Hamas en Israël om de gevechten in de Gazastrook tijdelijk stop te zetten. Dat gebeurt onder begeleiding van Qatar, Egypte en de Verenigde Staten. Tijdens een gevechtspauze zou er ruimte zijn om de broodnodige voedselhulp op een veilige manier Gaza binnen te krijgen.

Daarnaast kunnen de 2 partijen tijdens een tijdelijk staakt-het-vuren eventueel Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen uitwisselen. Dat gebeurde ook tijdens de gevechtspauze in november. 

Volgens verschillende bronnen waren er al dagenlang geen nieuwe doorbraken in de gesprekken. Daarom zijn ze dus tijdelijk opgeschort. De onderhandelingen zouden vanaf volgende week opnieuw beginnen.

"Goede hoop" vervaagt

De gesprekken over een gevechtspauze tussen Israël en Hamas verlopen al langere tijd moeizaam. Een lid van Hamas zei zondag nog tegen de Amerikaanse zender CNN dat de gijzelaars niet zullen vrijkomen zonder een permanent staakt-het-vuren. Volgens de groep kan een tijdelijke gevechtspauze een start zijn, maar moet die uitmonden in een permanent einde van de oorlog. 

Daarnaast stelt Hamas ook nog enkele andere voorwaarden: de terugkeer van mensen die hun dorp moesten verlaten, de Israëlische terugtrekking uit Gaza en meer noodhulp voor de Palestijnen.

De laatste weken wordt noodhulp steeds vaker vanuit de lucht gedropt, ook ons land neemt aan zo'n hulpacties deel.
Foto: AP

Israël vindt op zijn beurt dat Hamas te veel eisen stelt. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de voorwaarden van Hamas eerder "gestoord" en "bizar"De Israëlische regering gaf Hamas ook al een ultimatum: als Hamas voor de start van de ramadan op 10 maart niet alle gijzelaars uit Gaza laat gaan, dan wordt er een militair grondoffensief opgezet in Rafah.

Ondertussen blijven de gevechten in de Gazastrook onverminderd doorgaan. De oorlog tussen Israël en Hamas is al 153 dagen bezig en het einde is nog niet in zicht. Zeker niet als het van Netanyahu afhangt.

"Er is internationale druk en die wordt steeds groter, maar juist als de internationale druk toeneemt, moeten we de rangen sluiten. We moeten samen opstaan tegen de pogingen om de oorlog te stoppen", liet de Israëlische premier weten.

Sinds de start van de oorlog zijn al zeker 30.800 Palestijnen omgekomen en nog eens 72.000 anderen gewond geraakt. Er zouden ook al 247 Israëlische soldaten zijn omgekomen tijdens het offensief in de Gazastrook.

Een massabegrafenis in Khan Younis, sinds de start van de oorlog kwamen al zo'n 30.800 Palestijnen om het leven.
Foto: AP

Meest gelezen