Onze VS-correspondent Björn Soenens volgde in Washington de State of the Union van de Amerikaanse president Joe Biden.

BEKIJK: VS-correspondent Björn Soenens ziet strijdvaardige, vurige Joe Biden: "Duidelijk een toespraak in verkiezingsmodus" 

President Joe Biden heeft zijn jaarlijkse toespraak gegeven voor het Amerikaanse Congres. Daarin haalde president Biden meermaals uit naar zijn "voorganger" Donald Trump. "Hij maakte een strijdvaardige, vurige indruk. Het is duidelijk een State of the Union in verkiezingsmodus", zegt VS-correspondent Björn Soenens. Een analyse van de toespraak in drie vragen en antwoorden.

1. Wat was zijn voornaamste boodschap voor de Amerikanen?

"President Joe Biden heeft een hele waslijst aan onderwerpen behandeld. Vreemd genoeg begon hij niet met de economie die veel Amerikanen grote zorgen baart. Hij begon met de bedreigingen van de democratie, in het binnenland en in het buitenland. Pas veel later in zijn toespraak kwam de economie aan bod."

BEKIJK - VS-correspondent Björn Soenens over de thema's in de toespraak van Biden:

Videospeler inladen...

2. Welke indruk maakte Biden?

"Vooraf waren er grote zorgen over de leeftijd en mentale fitheid van Biden. Maar hij bracht het er wonderbaarlijk goed vanaf. Hij maakte een hele fitte indruk: strijdvaardig en vurig zelfs. Voor zijn partijgenoten was het opgelucht ademhalen."

BEKIJK - VS-correspondent Björn Soenens over de fitte en energieke indruk van Biden:

Videospeler inladen...

3. Verwees Biden naar zijn voorganger en tegenstrever bij de presidentsverkiezing?

"De State of the Union leek veel meer op een campagnespeech dan op een toespraak waarin Biden zijn beleid voorstelt. Hij verwees meermaals naar zijn tegenstrever Donald Trump, zonder hem één keer bij naam te noemen. Biden had het voortdurend over zijn "voorganger". 13 keer heeft hij die term gebruikt."

"Daarmee wilde hij een duidelijk verschil maken tussen zichzelf, de zittende democratische president, en zijn opposant. Het is duidelijk een State of the Union in verkiezingsmodus."

BEKIJK - VS-correspondent Björn Soenens over Bidens uithalen naar Donald Trump:

Videospeler inladen...

Meest gelezen