Ook een winkel in Belgorod is geraakt.
Foto: Getty Images

Twee doden bij Oekraïense drone-aanvallen in Rusland, nog altijd aanvallen van pro-Oekraïense milities aan Russische grens 

In de Russische grensregio Belgorod zijn zeker 2 doden gevallen na Oekraïense drone-aanvallen. Al sinds vannacht wordt Belgorod bestookt. Aan de grens tussen Rusland en Oekraïne zijn er ook nog altijd gevechten tussen Russische strijders die voor Oekraïne vechten en het Russische leger. De druk wordt opgevoerd in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in Rusland die morgen beginnen.

De Russische gouverneur van Belgorod meldt op Telegram dat 2 inwoners zijn omgekomen bij drone-aanvallen. De twee slachtoffers zaten telkens in een auto die geraakt werd door een drone. Er zijn ook een tiental gewonden, waarvan er ook een aantal erg aan toe zijn en in het ziekenhuis liggen. Bij de gewonden zijn ook twee jonge kinderen.

Er is ook veel materiële schade in de regio. Enkele tientallen gebouwen, waaronder appartementsgebouwen en ook een ziekenhuis, zijn geraakt. Daarnaast zijn ook tientallen auto's beschadigd. Ook boven de grensregio Koersk zijn er drones neergehaald, zegt het Russische Defensieministerie.

Bekijk: Belgorod wordt opnieuw bestookt:

Videospeler inladen...

De aanvallen op Russisch grondgebied vanuit Oekraïne nemen toe de laatste dagen. De voorbije dagen waren er ook al drone-aanvallen op de grensregio's, maar ook dieper in Rusland wordt energie-infrastructuur geviseerd, om de Russische economie en bevoorrading voor het leger schade toe te brengen. 

Waarschijnlijk hebben de Russische presidentsverkiezingen daar iets mee te maken, die beginnen morgen. Stemmen kan tot zondag, maar er bestaat geen twijfel dat Vladimir Poetin aan de macht zal blijven.

Russische milities vallen nog altijd de grens aan

Ondertussen zijn er ook nog altijd gevechten op de grond aan de grens tussen Rusland en Oekraïne, in de regio's Belgorod en Koersk. 3 Russische milities, die tegen Poetin zijn en meevechten met het Oekraïense leger tegen Rusland, vallen daar al sinds maandag de grens aan. 

Op maandag zeiden die milities zelf dat ze de grens al waren overgestoken, iets wat Rusland zelf ontkende. Ook vandaag zegt Rusland dat het bezig is om aanvallen af te weren in Koersk en Belgorod.

Een van de milities die daar meevechten, het Russisch Vrijwilligerskorps, roept ook inwoners van de regio's Koersk en Belgorod op om te evacueren. Zodat ze geen slachtoffer worden van wat ze "noodzakelijke tegenaanvallen" noemen. 

Bekijk: Een van de pro-Oekraïense, Russische milities, roept inwoners op om weg te trekken uit de regio's Belgorod en Koersk:

Videospeler inladen...

De 3 milities met Russische strijders hebben vandaag meerdere keren hun oproep om te evacueren herhaald. Ze hebben ook aangekondigd dat er van 19 uur vanavond tot 5 uur morgenochtend onze tijd een "humanitaire" corridor zal zijn voor een aantal dorpen vlak bij de grens. Daarna zal in die dorpen een massale aanval beginnen op het leger van Poetin, klinkt het.

Wat is de toestand op het terrein?

Het blijft wel moeilijk om na te gaan wat er nu echt aan het gebeuren is op het terrein. De Russische milities zeggen dat ze bezig zijn om Russische dorpen te "bevrijden". De stafchef van het Russisch Vrijwilligerskorps zegt dat zijn manschappen enkele tientallen kilometers diep in Rusland zijn. Ze zouden krijgsgevangenen genomen hebben, en er zou geen enkel slachtoffer te betreuren zijn in hun gelederen.

De versie van de Russische overheid klinkt heel anders. Die zegt dat de milities er niet in geslaagd zijn om op Russisch grondgebied te komen, door tussenkomst van het leger en de grenswacht van de FSB. Het Defensieministerie maakt ook gewag van honderden gesneuvelden bij de milities, en zegt dat ook talloze tanks en andere gepantserde voertuigen zijn vernietigd.

Russische militaire bloggers, die vaak goed geïnformeerd zijn over de toestand op het terrein, zeggen dat op geverifieerde beelden inderdaad te zien is hoe militair materieel is beschadigd. Anderzijds is daar ook te lezen dat de milities wel minstens een Russisch dorp hebben bereikt, en nog altijd veel militair potentieel hebben om door te gaan met hun aanvallen.

Militieleden opgepakt in Sint-Petersburg

De FSB, de Russische veiligheidsdienst, meldt ook dat in Sint-Petersburg 4 leden van diezelfde militie zijn opgepakt. De 4 zouden plannen gesmeed hebben om voedsel bestemd voor Russische soldaten aan het front te vergiftigen. Ze zouden ook aanslagen hebben beraamd in Sint-Petersburg en de bredere regio rond de stad.

Meest gelezen