Direct naar artikelinhoud
Bellen metHans Vandeweghe

‘Dit was de op één na spannendste ontknoping’: Hans Vandeweghe over een knotsgekke voetbalavond

Hans Vandeweghe: ‘De ranglijst is een goede afspiegeling van dit seizoen.’Beeld Bob Van Mol, Photonews

Het is beslist: Cercle Brugge en Racing Genk voegen zich bij de strijd om het kampioenschap in de play-offs, KV Mechelen en AA Gent zagen hun kansen in rook opgaan in een sensationeel slot van de reguliere competitie. OHL kon zich redden en Charleroi is veroordeeld tot de play-downs. Hoe gaat het nu verder? We vragen het aan sportjournalist Hans Vandeweghe.

Dag Hans. Hoe spannend was dit?

“Dit was de op één na spannendste ontknoping in de Belgische voetbalgeschiedenis. Het is uiteraard niet te vergelijken met de spannendste ontknoping - namelijk de titel van vorig jaar, toen FC Antwerp er in extremis met de buit vandoor ging - maar het was uitermate boeiend en spannend. Spectaculair hoe AA Gent (dat 5-0 won tegen Charleroi, MS) op het laatste moment van de play-offs gehouden wordt door de 1-1 van Genk tegen Westerlo. OH Leuven wist in de allerlaatste minuut te ontsnappen en verzekerde zich met een late goal van een verlengd verblijf in de eerste klasse, ten koste van Charleroi.

“Al werd de avond tegelijkertijd wat ontsierd door de wedstrijd tussen Westerlo en Genk. Die ploegen besloten tot een salonremise en maakten de tijd vol door gewoon maar wat over te spelen. Genk valt dat moeilijk te verwijten, maar Westerlo had z'n sportieve plicht moeten doen en blijven jagen op de overwinning. Die houding werpt ook een ander licht op het doelpunt dat ze op het laatste moment nog tegenkrijgen. Kwatongen zullen beweren dat de twee ploegen het onder elkaar geregeld hebben. Ik kan daar niet over oordelen, maar vreemd is het wel. Het is overigens níét de reden dat AA Gent niet bij de play-offs zit. Dat hebben ze geheel aan zichzelf te wijten.”

Het was voor AA Gent geen al te best seizoen, om het voorzichtig uit te drukken.

“AA Gent was de ontgoocheling van dit seizoen. Dat had deels met de instelling van de spelers te maken. Tegen de betere teams deden ze hun best en lieten ze goed voetbal zien, maar tegen mindere ploegen leken ze dat niet op te kunnen brengen en verloren ze soms op dramatische wijze. Anderzijds zijn er ook verkeerde keuzes gemaakt. Zo zijn er in de winter veel te veel spelers vertrokken en dat heeft de sfeer op de club uiteraard weinig goed gedaan. Er is kortom werk aan de winkel voor de nieuwe eigenaar: die moet een volledige make-over van het management en de spelersgroep voorzien.”

Terecht dus dat AA Gent dit seizoen niet bij de eerste zes eindigt. Is de ranglijst voor het overige ook een goede afspiegeling?

“Ja. Union, Anderlecht, Antwerp en Club Brugge, Cercle Brugge en Racing Genk zijn de zes beste ploegen van dit jaar. Ze hebben voetballend vermogen met stabiliteit gecombineerd en hun plekje in de play-offs op die manier meer dan terecht verdiend. Wel is er een duidelijk verschil tussen tussen de nummer 1 en 2 - Union en Anderlecht - en de rest. Het gat in puntenaantal is groot.”

Onoverbrugbaar groot?

“Ik verwacht inderdaad een kampioensstrijd tussen Union en Anderlecht. Aan de andere kant: het puntenaantal wordt gehalveerd en er zijn nog tien wedstrijden te spelen. Cercle Brugge heeft getoond dat ze zo ongeveer iedereen kunnen verslaan en zal voor scherprechter willen spelen. Maar de huidige koploper, Union, is een stevig team en heeft wat mij betreft de beste papieren. Zij hebben het kampioenschap al twee keer laten liggen, waarvan het hen vorig jaar op het allerlaatste moment is ontglipt. Dit seizoen zouden ze het kunnen waarmaken. Of misschien beter gezegd: moeten waarmaken.”

Onderin maken Charleroi, Eupen, RWDM en KV Kortrijk in de Relegation Play-offs uit wie er een divisie zakken. Voor wiens lot vrees jij het meest?

“Het zijn de vier slechtste ploegen van de competitie. Voor het Belgische voetbal is het te hopen dat Charleroi zich handhaaft. Anders blijft er namelijk maar één Waalse traditieploeg over in de Pro League, Standard. Als Kortrijk degradeert betekent dat dan weer een ongelofelijke brain drain voor het West-Vlaamse voetbal. Van een reeks goede ploegen - Oostende, Cercle Brugge, Club Brugge, Kortrijk en Zulte Waregem - komen alleen Cercle Brugge en Club Brugge dan nog uit op het hoogste niveau. Maar mijn verwachting? RWDM krijgt het het moeilijkst. Dat is de zwakste ploeg en ik geef hen maar weinig kans.”