Bekijk hier de trailer van ‘Het proces dat niemand wou.’© Streamz

VRT-ceo: “Bart De Pauw start vandaag gesprekken met slachtoffers”, maar die weten nog van niets

Volgens de VRT-ceo Frederik Delaplace zal Bart De Pauw vrijdag gesprekken starten met zijn slachtoffers. Die weten nog van niets.

Karsten Lemmens

VRT-ceo Frederik Delaplace heeft voor het eerst gereageerd op de heisa rond de docu Het proces dat niemand wou, die deze week last minute werd geschrapt. “De afgelopen weken is gebleken dat in de zaak-De Pauw eindelijk een kans bestaat dat beide partijen tot een gesprek kunnen komen. Een gesprek waarvoor de partij-De Pauw het initiatief zou nemen en die gaan over authentiek schuldbesef en welgemeende excuses”, zegt Delaplace in een mededeling.

“De VRT-directie heeft daarover contacten gelegd met alle partijen en dan in eer en geweten beslist dat ze er alles aan moest doen om dat gesprek mogelijk te maken. De lineaire uitzending van de reeks Het proces dat niemand wou leek ons daarbij niet te helpen om de omstandigheden te creëren waarin zo’n gesprek mogelijk wordt. Daarom is er besloten de uitzending voor onbepaalde duur uit te stellen, zodat er tussen de partijen in alle discretie gesprekken kunnen worden opgestart.”

Frederik Delaplace reageert voor het eerst zelf op het schrappen van de docu ‘Het proces dat niemand wou’.© rr / Dewaele

Die gesprekken worden vrijdag opgestart. “Bart De Pauw heeft ons bevestigd dat hij vrijdag die gesprekken is gestart”, zegt Delaplace. Slachtoffers die door onze redactie werden gecontacteerd, zeggen evenwel nog niets van Bart De Pauw te hebben gehoord. De Pauw zelf reageerde vooralsnog niet op een vraag om toelichting.

“Dit is een beslissing die we hebben genomen in het belang van VRT én de slachtoffers”, stelde Delaplace nog. “Omdat we vinden dat de meerwaarde van een helend gesprek niet kan worden overschat. De kleinste kans om in deze zaak tot een verzoening te komen verdient het te worden gegrepen.”

Stilzwijgen doorbroken

Met deze communicatie doorbreekt Delaplace zijn stilzwijgen dat hij sinds dinsdag volhield. Toen werd met een erg summiere uitleg het schrappen van de documentaire op VRT Canvas geduid. Dat kwam hem op grote kritiek te staan. De vakbonden binnen VRT toonden zich verontwaardigd. Ze zegden dat VRT altijd aan de kant van de slachtoffers hoort te staan, en vreesden dat de beslissing zou maken dat VRT-medewerkers meer terughoudend zouden zijn om zelf grensoverschrijdend gedrag te melden.

“De afgelopen jaren heeft VRT er alles aan gedaan om de bewustwording in de sector en de samenleving te vergroten over de kwalijke gevolgen van grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik”, aldus de ceo. “Dat zullen we ook blijven doen en we staan daarbij onverkort aan de kant van de slachtoffers. Gisteren, vandaag en morgen.”

“We hopen nog steeds dat iedereen de partijen in deze zaak de kans op een open gesprek wil gunnen. Dat kan alleen als we er met z’n allen in slagen de rust te laten weerkeren. VRT zal te allen tijde slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag blijven beschermen.”

De Pauw werd in november 2021 door de Mechelse strafrechter schuldigverklaard aan stalking van vijf vrouwen en aan digitale overlast bij een zesde vrouw. Hij kreeg hiervoor een celstraf van zes maanden met uitstel opgelegd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer