Dit zeggen Britse commentatoren na kankerdiagnose prinses Kate: “Veelzeggend dat ze ervoor koos om dit nieuws in haar eentje te brengen”

Ze had geen andere keuze na alle speculatie van de voorbije weken. Dat is de teneur bij de commentatoren van Britse kranten, een dag nadat prinses Kate Middleton haar kankerdiagnose met de wereld deelde. Er wordt ook fel uitgehaald naar zij die geruchten verspreid hebben over haar.

Guy Stevens

De rampspoed in het Verenigd Koninkrijk houdt niet op. Niet lang nadat bij koning Charles kanker vastgesteld werd, is dat nu ook het geval bij Kate Middleton. De echtgenote van kroonprins William ondergaat een behandeling met chemotherapie en deelde die diagnose vrijdagavond met de wereld in een op sociale media gedeelde video.

Bewondering

Over het Kanaal wordt vol bewondering gereageerd op de prinses en de manier waarop ze haar strijd naar buiten bracht. “Je kan je voorstellen dat de meest beroemde vrouw in het Verenigd Koninkrijk gewend is aan de aandacht”, schrijft Alexandra Topping vanThe guardian. “Maar niets kan haar voorbereid hebben op de enorme hoeveelheid speculatie - 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 - waar ze sinds haar operatie in januari mee geconfronteerd werd.”

LEES OOK. Maag- en darmspecialist Luc Colemont over diagnose Kate: “Als iemand in de familie kanker heeft, heeft heel de familie kanker”

Maar, zo voegt ze eraan toe, “hoewel het nieuws over de diagnose van de prinses een schuldgevoel kan opwekken bij diegenen die zich tegoed hebben gedaan aan de meest lugubere speculaties, zal het waarschijnlijk niet leiden tot een vermindering van het aantal artikels en speculaties over haar”.

“Twijfel niet aan haar”

Ook in The daily mail krijgen de verspreiders van roddels en complottheorieën meer dan één veeg uit de pan. “Klasse”, noemt royaltywatcher Maureen Callahan de video van Kate. “Kate negeerde volledig het onophoudelijke geklets op sociale media, waarvan een deel afkomstig van Amerikaanse beroemdheden, die haar en haar eens zo mysterieuze afwezigheid bespotten.”

Dat Omid Scobie - de officieuze biograaf van Harry en Meghan - een klokje online zette dat aftelde naar de aankondiging van het Britse koningshuis, noemt Callahan “kinderachtig”, “griezelig” en “verwerpelijk”. “Het is duidelijk dat iemand de controle over dit verhaal moest overnemen om de waardigheid en privacy van het Huis van Wales (waar Kate en William hertog en hertogin van zijn, nvdr) te herstellen. En Kate is duidelijk die persoon. Ik vind het veelzeggend dat ze ervoor koos om dit nieuws in haar eentje te brengen. Het is een blijk van grote persoonlijke kracht en karakter. Charles zei in een verklaring direct na Kate’s aankondiging dat hij zo trots is op Catherine voor haar moed om te spreken zoals ze deed. En inderdaad: het is haar recht om deze PR-nachtmerrie naar eigen goeddunken op te lossen. Ze deed dat met grote kalmte en waardigheid. Wat een elegante terechtwijzing voor iedereen die het ergste dacht - niet per se dat Kate ziek was, maar dat ze zwak was. Wat hadden ze het mis.”

LEES OOK. “Prins Harry en Meghan wisten niets van Kates kanker af en vernamen het nieuws samen met de rest van de wereld”

Lof voor William

In diezelfde krant kreeg William lof van royaltywatcher Rebecca English. “Hij is een man doordrenkt van traditie en plicht, maar hij is eerst en vooral een echtgenoot en vader. Prins William heeft in de loop der jaren keer op keer duidelijk gemaakt dat hij de last van zijn toekomstige rol als koning en zijn huidige verantwoordelijkheden als troonopvolger weliswaar serieus neemt, maar dat hij die nooit boven zijn vrouw en gezin zal stellen. Die kwaliteiten zijn nu meer dan ooit nodig.”

Sean O’Grady van The independent schrijft de antwoorden op de vele vragen die onbeantwoord zijn over Kate - welke vorm van kanker, hoe lang het herstel kan duren… - niet eens te willen kennen. “Ze heeft net zoveel recht op privacy als iedereen; het is tenslotte een universeel mensenrecht. Voorlopig is er geen datum meer geprikt voor haar terugkeer en dat zou de koortsachtige speculatie van de afgelopen weken in toom moeten houden.”

Hij looft “de juiste balans tussen openhartigheid en afzondering die haar publieke rol en haar directe status als iemand die chemotherapie ondergaat weerspiegelt” die zij en haar familie volgens hem gevonden hebben. “

Schaamte

Arthur Edwards van The sun heeft lof voor de prinses. “Kanker is een woord dat iedereen bang maakt. Chemotherapie is een behoorlijk zware behandeling en je lichaam moet sterk zijn om die te doorstaan”, schrijft hij. “Catherine heeft een grote wilskracht en vastberadenheid die ik van dichtbij heb gezien sinds de dag dat ik haar voor het eerst zag. Voor Catherines verklaring was veel moed nodig en ze heeft ons verteld dat ze haar kanker tot nu toe geheim heeft gehouden omwille van haar kinderen. Met de steun van William weet ik zeker dat ze zich er doorheen zullen vechten.”

Edwards viseert nadrukkelijk iedereen die geruchten over Kate verspreidde. “Ik vraag me af hoe de trollen die zulke belachelijke beweringen deden over deze geweldige dame zich nu voelen. Hopelijk schamen ze zich diep voor de waanzin van de afgelopen weken - en zo hoort het ook. Nu ze weten hoe ernstig haar ziekte sinds januari is, hoop ik dat er een einde komt aan de waanzin achter de wilde geruchten en idiote speculaties, zodat Catherine met rust gelaten kan worden met haar man en gezin terwijl ze volledig herstelt.”

LEES OOK. Koning Charles “trots op de moed” van prinses Kate, Harry en Meghan wensen haar “volledig herstel”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER