Frederik Vansina, de nieuwe Chef Defensie.© Dieter Telemans

Regering plaatst met Frederik Vansina diplomatische piloot aan hoofd van Defensie

Frederik Vansina wordt de nieuwe chef Defensie (CHOD). De gewezen luchtmachtbaas volgt admiraal Michel Hofman op. Francisca Bostyn en Eric Snoeck, die respectievelijk de Staatsveiligheid en de federale politie leiden, doen dat vanaf nu niet langer ‘ad interim’.

Peter De Lobel

Met de keuze voor de 59-jarige Frederik Vansina plaatst de regering een ervaren, diplomatische piloot in de cockpit van Defensie. Vansina is een driesterrengeneraal en draait al jaren mee aan de top van het leger. Hij was baas van de luchtcomponent en klom vorig jaar al op tot de positie van vice-CHOD. Vansina is perfect tweetalig, communiceert graag en beschikt over ruime diplomatieke skills waardoor hij goed overweg kan met de nukken van de politiek.

LEES OOK. Geboren in Zwitserland, even in opspraak en eigenlijk liefst gewoon piloot: dit is Frederik Vansina

Echt verrassend was de keuze niet. Vansina is van de Nederlandstalige taalrol en komt uit de luchtcomponent, twee vakjes waarmee hij perfect roteert met zijn twee voorgangers, een Franstalige zeeman (Michel Hofman) en een Nederlandstalige landmachter (Marc Compernol). Maar veel belangrijker is de ervaring die hij kan voorleggen. Hij leidde de luchtcomponent toen de Belgische F-16’s actief waren boven Syrië en Irak. Als F-16-piloot heeft hij duizenden uren in de cockpit doorgebracht en nam hij deel aan verschillende gevechtsmissies. Hij heeft ook de basis van Kleine Brogel een tijd onder zijn vleugels gehad.

Staatsveiligheid

De regering hakte ook knopen door bij de andere veiligheidsdepartementen. Francisca Bostyn is bevestigd als baas van de Staatsveiligheid. Ze leidde de dienst al twee jaar ad interim. De West-Vlaamse kan mooie adelbrieven voorleggen. Daarop staan onder meer functies bij de militaire inlichtingendienst Adiv, bij de Navo en het Ocad. Ze heeft een CD&V-etiket en werkte op de kabinetten van Herman Van Rompuy (CD&V), Yves Leterme (CD&V) en Koen Geens (CD&V).

Ook Eric Snoeck mag bij de federale politie het ‘interim’-label laten vallen. Hij nam vorig jaar al over van Marc De Mesmaeker als commissaris-generaal.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER