Op 11 juli volgt Frederik Vansina (links) Michel Hofman op als chef Defensie.
Foto: Belga/VSSE

Frederik Vansina nieuwe baas Defensie, Francisca Bostyn wordt topvrouw Staatsveiligheid

De federale regering heeft luitenant-generaal Frederik Vansina aangeduid als nieuwe chef Defensie. Dat maakte premier Alexander De Croo (Open VLD) bekend na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. Francisca Bostyn wordt voor de komende 5 jaar de nieuwe administrateur-generaal van de Veiligheid van de Staat (VSSE). Eric Snoeck volgt Marc De Mesmaeker op als baas van de federale politie.

Wat al langer verwacht werd, is nu ook officieel: luitenant-generaal Frederik Vansina volgt Michel Hofman op als chef Defensie. Vansina was sinds vorige zomer de nummer 2 bij het leger en was de favoriet om Hofman, die dit jaar met pensioen gaat, op te volgen. 

Fred Vansina bouwde een carrière uit binnen de luchtmacht, was actief bij het departement Strategie, en is - niet onbelangrijk - Nederlandstalig. De traditie wil dat de benoeming afwisselend naar een Nederlandstalige en een Franstalige chef Defensie gaat. Aftredend legerbaas Michel Hofman is een Oostendenaar, maar is volgens de taalrol Franstalig.

Er zal wel een pakket uitdagingen klaarliggen voor Vansina. Zo moet er veel nieuw personeel worden aangeworven, er komt een nieuw hoofdkwartier en de komende jaren worden nieuwe wapensystemen in gebruik genomen zoals het gevechtsvliegtuig F-35, drones, mijnenjagers en gepantserde wagens.

Daarnaast is het installeren van ontbrekende cruciale wapensystemen zoals luchtafweer, voldoende munitie en logistieke middelen een prioriteit. 

Nieuwe baas Staatsveiligheid

Nog op de Nationale Veiligheidsraad werd de nieuwe administrateur-generaal van de Veiligheid van de Staat (VSSE) aangeduid. Francisca Bostyn zal Jaak Raes opvolgen als nieuwe baas van Staatsveiligheid voor een ambtstermijn van 5 jaar. 

De afgelopen 2 jaar stond ze al aan het hoofd van de VSSE als administrateur-generaal ad interim. Ze trad in 2020 in dienst van Staatsveiligheid als hoofd internationale relaties. Dat de regering haar nu ook officieel benoemd heeft, is dus geen verrassing.

Francisca Bostyn (rechts) volgt op 2 april Jaak Raes op als administrateur-generaal van Staatsveiligheid.
Foto: Belga

Bostyn begon haar carrière als analist bij de militaire inlichtingendienst ADIV, werkte als politiek adviseur van de Hoge Civiele Vertegenwoordiger van de NAVO en als strategisch analist bij het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Analyse van de Dreiging. Tussen 2014 en 2020 werkte ze als adjunct-kabinetschef en vervolgens als kabinetschef van toenmalig minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Terrorisme en spionage

Net als de nieuwe legerbaas heeft ook Bostyn heel wat werk voor de boeg. De strijd tegen terrorisme, extremisme, buitenlandse inmenging, spionage en georganiseerde misdaad zijn onder meer de grote uitdagingen.

Minister van Justitie, Paul Van Tigchelt (Open VLD), heeft vertrouwen in de benoeming. "Francisca Bostyn heeft meer dan bewezen dat ze de juiste vrouw op de juiste plaats is. Met haar benoeming tot administrateur-generaal bevestigen we ons vertrouwen en wensen we haar alle succes. We zullen er samen alles aan doen, opdat de VSSE haar opdrachten ter bescherming van onze maatschappij kan vervullen."

Federale politie

Ten slotte werd op de Veiligheidsraad ook de nieuwe baas van de federale politie aangeduid. Eric Snoeck, de huidige chef van de federale gerechtelijke politie, zal Marc De Mesmaeker opvolgen.

Meest gelezen