Politie test elektrische motor, maar dreigt die niet midden in achtervolging zonder stroom te vallen?

© Politie Blankenberge

Snel, geruisloos, wendbaar en vooral beter voor het milieu. De politie van de zone Blankenberge/Zuienkerke test deze week een elektrische motor en de ‘zwaantjes’ zijn tot nu toe positief.

Thierry Goeman

Nog tot zaterdag mogen de motards van de politie van de zone Blankenberge/Zuienkerke om beurten patrouilleren met een Zero, een elektrische motor van Amerikaanse makelij. Op het eerste gezicht zie je geen verschil met de motoren op benzine. Alleen maken ze zo weinig lawaai dat je ze niet hoort afkomen. “En dat is meteen een van de grote voordelen”, zegt commissaris Jan Maertens.

Als de evaluatie nadien positief is, en daar lijkt het wel op, zal bekeken worden of motoren die afgeschreven zijn in de toekomst kunnen vervangen worden door elektrische. “Die zijn, net als wagens, nog iets duurder in aankoop dan voertuigen op fosiele brandstof. Maar ze zijn wel veel minder vervuilend voor het milieu. En dat is toch ook niet onbelangrijk”, zegt Maertens.

Dat ze zo stil zijn, vinden veel mensen gevaarlijk. Dat blijkt toch uit de eerste reacties op sociale media. “Wij zien dat eerder als een positief punt. We kunnen stilletjes naderen zonder dat iemand ons hoort komen, wat met de motoren met verbrandingsmotor uiteraard niet mogelijk is. En ze zijn erg wendbaar en hebben een goede wegligging”, klikt het bij de politie.

© Politie blankenberge

Blijft de vraag of ze tijdens een achtervolging niet dreigen stil te vallen door een platte batterij? “Ik kan me inbeelden dat dat probleem zich bij de federale wegpolitie, die veel meer kilometers op een dag afleggen, zich zou kunnen stellen. Maar voor de lokale politie is dat risico veel kleiner. De fabrikant belooft een autonomie van 150 kilometer. Dat volstaat tot nu toe om een volledige shift mee te werken. Het opladen gaat vrij snel, dus dat heeft nog niet voor problemen gezorgd”, zegt Maertens.

Bij dringende interventies of intercepties, waarbij sneller wordt gereden en sneller wordt geaccelereerd dan normaal, zal het verbruik wel hoger liggen. Maar dan zijn er nog altijd andere interventievoertuigen die kunnen overnemen.

Anonieme motor

Patrick Feys, hoofdcommisaris van de politie van Dendermonde, kan zijn collega’s in Blankenberge alvast geruststellen. De politiezone Dendermonde nam eerder al een anonieme Zero in gebruik voor onder meer controles op het gebruik van de GSM achter het stuur, gordeldracht en associaal rijgedrag. “Wij zijn er zeer tevreden over. Het bereik, minstens 150 kilometer, volstaat in een gemeente of stad. Het opladen gaat vrij snel.”

Als de actieradius nog wat vergroot, sluit korpschef Patrick Feys niet uit dat ook de rest van het motorenpark in zijn politiezone verder zal vergroenen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen