Gentse burgemeester voert samenscholingsverbod en systematische identiteitscontroles in

Mathias De Clercq (Open VLD). © Belga

Door de aanhoudende spanningen tussen Turken en Koerden in Gent heeft de Gentse burgemeester Mathias De Clercq beslist om op een tiental locaties in de stad een samenscholingsverbod en systematische identiteitscontroles in te voeren. “We gaan echt niet tolereren dat jongeren het heft in eigen handen nemen en vernielingen aanrichten”, zegt de burgemeester.

De Clercq had dinsdag overleg met vertegenwoordigers van zowel de Turkse als van de Koerdische gemeenschap, maar in de nacht van dinsdag op woensdag waren er vernielingen in een café op de Bevrijdingslaan in Gent en afgelopen nacht werd een Koerdische bakkerij langs de Frans van Ryhovelaan gevandaliseerd. De politie pakte 22 personen bestuurlijk op, bij wie er “duidelijk aanwijzingen waren dat ze op zoek waren om de openbare orde te verstoren of gerechtelijke feiten te plegen”. 

De burgemeester neemt nu extra maatregelen “om verdere escalatie te vermijden en de rust te doen terugkeren”, meldt zijn kabinet. “Het samenscholingsverbod gaat in vanaf 21uur ’s avonds en geldt op een tiental locaties die gekend zijn als plekken waar jongeren kunnen samenkomen om feiten te plegen, of locaties die gekend staan bij politie en risico vormen.”

Het samenscholingsverbod op die plaatsen geldt vanaf tien personen en gaat gepaard met systematische identiteitscontroles.

“We gaan echt niet tolereren dat jongeren het heft in eigen handen nemen en vernielingen aanrichten. Van de 22 jongeren die gisteren zijn opgepakt, was de helft minderjarig. Zij mogen thuis nog een bezoek verwachten van de politie. Ondertussen blijven we samen met de gemeenschappen oproepen tot kalmte, om elkaar niet op te stoken. De politie blijft ook verhoogd aanwezig op het terrein”, meldt de burgemeester.

Partner Content