Hele buurt in de ban van ontsnapte vogelspin Boris: “Als ik haar tegenkom, overleeft ze het niet”

Een krulhaarvogelspin (niet Boris) - Rechts: een buurman barricadeerde een roostertje om te vermijden dat Boris langs daar zou binnen kunnen© Shutterstock

Een ontsnapte krulhaarvogelspin zet een hele buurt op stelten. De eigenares roept op Boris – ondanks haar naam een vrouwtje – niet te doden, maar enkele buurtbewoners zeggen niet voor de gevolgen in te staan als ze de spin tegenkomen: “Als ik haar zie, overleeft ze dat niet.”

Kris Vanhee, Febe De Brabanter

Vogelspin Boris kon enkele dagen geleden uit haar terrarium ontsnappen toen de 33-jarige Chanelle Vankeirsbilck – uit de Molenstraat in Heule (Kortrijk) – aan het poetsen was. “Er was amper een spleet in het terrarium, maar Boris moet dat gaatje toch hebben gevonden”, zegt de Heulse. “Ik heb overal in huis gezocht en alle zetels verplaatst, maar ik heb niets gevonden. De voordeur stond wel open toen ik aan het poetsen was. Misschien is ze daarlangs vertrokken?”

De twee jaar oude Boris, die een spanwijdte van zo’n 12 centimeter heeft, kreeg volgens haar baasje alles wat haar spinnenhartje verlangde. Voldoende verse kakkerlakken, bijvoorbeeld. “Ik heb geen andere huisdieren, en aan een spin is amper werk”, zegt Vankeirsbilck. “Ik nam haar vaak op mijn hand. Ik hoop dat ik ze snel ergens kan gaan ophalen. Maar waar zou ze zijn? Ik heb er het raden naar.”

(Lees verder onder de foto)

Boris ziet er misschien wat eng uit, maar bang zijn is niet nodig.© IF

Met de plumeau

Het nieuws over de ontsnapping van Boris ging bij omwonenden rond als een lopend vuurtje, niet het minst omdat Vankeirsbilck een bericht postte op sociale media met de uitdrukkelijke vraag haar huisdier geen kwaad te doen, maar haar te verwittigen als je de spin ziet. Ze had niet kunnen denken dat dit zoveel heisa zou veroorzaken.

Buurvrouw Annie Vanneste hoorde donderdagavond voor het eerst over de ontsnapping. “Ik heb een helse angst voor spinnen”, vertelt ze. “Het kleinste exemplaar boezemt me al schrik in. Ik ben vandaag eens overal in huis rondgegaan met de plumeau. Ik heb de ramen nog niet durven openen om te verluchten. Ik hoop dat Boris snel gevonden wordt.”

(Lees verder onder de foto’s)

Buurvrouw Annie Vanneste houdt ramen en deuren gesloten nu ze weet dat Boris op vrije pootjes is.© vkk

Een buurman barricadeerde een rooster naast zijn garagepoort om te vermijden dat Boris bij hem naar binnen zou sluipen.© VKK

Een andere buurman, die liever anoniem blijft, heeft uit voorzorg een roostertje naast zijn garagepoort gebarricadeerd. “Die spin moet hier echt niet op bezoek komen”, zegt hij. Een derde buur weet het zeker: “Als ik de spin zie, overleeft ze het niet.” In zijn tuin ligt rattengif. “Als Boris daaraan knabbelt, heeft ze niet lang meer.”

(Lees verder onder de foto)

De rustige Molenstraat in Heule waar Boris uit een woning ontsnapte. De spin gaat af op trillingen. Mogelijk hebben de werken in de straat haar bang gemaakt.© vkk

Makkelijk te vangen

Bang moeten Chanelles buren niet zijn voor Boris. “Krulhaarvogelspinnen zijn totaal niet agressief. Je moet echt al enorm je best doen om er iets van agressie bij op te wekken. Bovendien is de spin niet giftig”, stelt spinnenexpert Koen Van Keer van de Belgische Arachnologische Vereniging Arabel vzw gerust. “Het beestje zal wellicht een warme plek opzoeken en niet te veel bewegen. Zo kan ze tot wel een jaar overleven zonder voedsel. En nee, de mens of je viervoeter behoren niet tot haar dieet. Dat bestaat voornamelijk uit insecten.”

“De krulhaarvogelspin kan tot wel een jaar overleven zonder voedsel”

Koen Van Keer

Spinnenkenner bij Arabel vzw

Wat je dan wel moet doen als je Boris tegenkomt? Je moed bijeenrapen en haar vangen. “Krulhaarvogelspinnen bewegen heel traag, waardoor ze vrij makkelijk te vangen zijn. Je kan haar bijvoorbeeld vangen in een bokaal. Vervolgens neem je contact op met Arabel vzw”, vertelt Van Keer.

Voor Chanelle Vankeirsbilck blijft het wachten op verlossend nieuws. “Boris’ eten, kakkerlakken, laat ik nog even staan. Ik zet schaaltjes water neer, zodat ze haar dorst kan lessen en hoop dat ze daarop afkomt. Meer kan ik niet doen”, zegt ze. “Mijn zoon heeft wel schrik dat het diertje zou opduiken. Hij ziet Boris liever in het terrarium.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen