Noodhulp wordt maar met mondjesmaat toegelaten in de Gazastrook
2023 Anadolu

Na telefoon van Amerikaanse president Joe Biden: Israël zegt dat het meer humanitaire hulp zal toelaten in Gaza

Israël gaat "onmiddellijke maatregelen" nemen om meer humanitaire hulp toe te laten in de Gazastrook. Dat laat het Israëlische oorlogskabinet weten nadat premier Benjamin Netanyahu gebeld heeft met de Amerikaanse president Joe Biden. De hulpgoederen zullen tijdelijk worden toegelaten via de Israëlische haven van Ashdod en een grensovergang in het noorden van de Gazastrook.

Het Israëlische oorlogskabinet heeft afgelopen nacht de toestemming gegeven "om onmiddellijke maatregelen te nemen om de humanitaire hulp te verhogen" om "een humanitaire crisis te vermijden" en "de voortzetting van de gevechten te verzekeren", aldus een verklaring van het kabinet van Netanyahu dat wordt geciteerd in Israëlische media.   

Volgens The Times of Israël en Haaretz zal de Israëlische haven van Ashdod tijdelijk geopend worden voor leveringen van humanitaire hulp. De grensovergang met het noorden van de Gazastrook in Erez wordt voor het eerst geopend sinds de terreuraanslag van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas op 7 oktober, het begin van de oorlog.

Daarnaast belooft Israël een toename van hulp uit Jordanië via de grensovergang van Kerem Shalom in het zuidoosten van de Gazastrook. 

Telefoongesprek met Biden

In een eerste reactie op de Israëlische aankondiging heeft woordvoerster Adrienne Watson van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis Israël opgeroepen om de maatregelen "snel" en "volledig" uit te voeren. 

Enkele uren eerder had de Amerikaanse president Joe Biden Netanyahu in een telefoongesprek aangemaand om dringend maatregelen te nemen om meer humanitaire hulp toe te laten in de belegerde Gazastrook, waar hongersnood dreigt na een maandenlang Israëlisch militair offensief.

Biden, zo blijkt uit communicatie van het Witte Huis, maakte duidelijk dat het beleid van de VS zal worden bepaald door wat Israël op dat vlak onderneemt. De Amerikaanse president benadrukte dat een onmiddellijk staakt-het-vuren essentieel is om de humanitaire situatie in de Gazastrook te verbeteren.

Beluister: correspondent Ralph Dekkers vertelt hoe er in Israël. gereageerd wordt op het nieuws

Aanval op hulpverleners

De internationale onvrede over de erbarmelijke humanitaire situatie in Gaza nam deze week verder toe, nadat maandag 7 hulpverleners van de hulporganisatie World Central Kitchen (WCK) werden gedood bij Israëlische luchtaanvallen. Het Israëlische leger erkende achteraf dat het "een ernstige fout" had gemaakt.  

De hulpverleners van WCK hadden net humanitaire hulp gelost die naar de Gazastrook was gebracht via de maritieme corridor vanuit Cyprus.

De ngo Open Arms, die samen met WCK het eerste schip met humanitaire hulp uit Cyprus had gecharterd, kondigde gisteren aan dat ze eveneens haar operaties opschort na de dood van de medewerkers van WCK.

Bekijk: "Amerikaanse ergernis was de laatste weken fel toegenomen"

Videospeler inladen...

Meest gelezen