© Getty Images

Venetië voert eind april toegangsticket in voor dagjestoeristen op drukste dagen

Vanaf 25 april moeten dagjestoeristen in Venetië op de 29 drukste dagen 5 euro betalen om een van de meest toeristische steden van Italië te bezoeken. De dogestad hoopt zo het massatoerisme te beperken.

gjs
Bron: BELGA

“Het gaat om een experiment. Het is de eerste keer ter wereld dat zo’n maatregel genomen wordt”, zei burgemeester van Venetië, Luigi Brugnaro, donderdag tijdens een persconferentie in Rome. “De maatregel draait niet om geld verdienen (...) ons doel is Venetië leefbaarder maken.” 

Tijdens het hoogseizoen verblijven er 100.000 toeristen en brengen meer dan tienduizenden dagjestoeristen een bezoek aan de stad met zijn wereldberoemde kanalen. Ter vergelijking: het centrum telt ongeveer 50.000 inwoners en raakt steeds meer ontvolkt. 

Voor dit jaar geldt de regeling alleen op de 29 drukste dagen tussen 8.30 uur en 16 uur, van 25 april tot en met 14 juli. “De maatregel start op 25 april (een feestdag in Italië, red.) en blijft vervolgens bijna elk weekend van mei en juli van kracht”, aldus Brugnaro, die “zeer zachte controles” beloofde, “willekeurig en zonder wachtrijen”. 

Controleurs

Dagjestoeristen moeten hun ticket indien nodig laten zien aan controleurs bij de hoofdingangen van de stad, zoals het station Santa Lucia. Wie geen kaartje heeft, moet ter plaatse een kopen. Voorlopig is er geen limiet op het aantal QR-codes dat per dag kan worden verkocht. “We willen geen vast aantal personen toelaten, anders zijn we geen stad meer, maar een museum”, klonk het bij de burgemeester.

Toeristen die in Venetië overnachten, betalen al een toeristenbelasting en moeten de 5 euro extra dus niet betalen. Ook pendelaars zijn vrijgesteld. Er zijn nog meer uitzonderingen: zo kunnen jongeren onder de 14 jaar gratis binnen, net als studenten en ordediensten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer