Voor het verbod verzamelden groepjes jonge mannen op bepaalde hotspots in de stad
Foto: VRT NWS

Geen samenscholingsverbod meer in Gent na spanningen tussen Turken en Koerden

Gent heft na anderhalve week het samenscholingsverbod op. Dat gebeurt na overleg met de politie. Het verbod was sinds 28 maart van kracht, nadat groepjes gemaskerde mannen 3 Koerdische zaken hadden gevandaliseerd. Het verbod is nageleefd, de politie moest geen enkele keer tussenkomen. 

In Gent mogen vanaf vannacht opnieuw groepjes van 10 mensen of meer samenkomen op bepaalde locaties in de stad. Op 7 plekken was dat verboden sinds 28 maart. Er waren toen spanningen tussen een deel van de Turkse en de Koerdische gemeenschap in de stad. Aan 3 handelszaken brachten groepjes gemaskerde mannen vernielingen aan. 

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) stelde een samenscholingsverbod in om erger te voorkomen. De politieaanwezigheid was al fors opgevoerd. Er circuleerden immers bepaalde lijsten met doelwitten van mogelijke aanslagen. De nacht voor het verbod werd ingesteld, werden 22 heethoofden bestuurlijk aanhouden. 

"Het verbod heeft heel goed gewerkt. De politie heeft geen enkele keer moeten optreden tegen jongeren die het niet nageleefd hebben", zegt Matto Langeraert van de politie. Er gebeurden wel 8 bestuurlijke aanhoudingen op andere plaatsen, er werden jongeren onderschept met bivakmutsen en wapens. 

Rellen in Limburg, betoging in Brussel en hommeles in Gent

De spanningen tussen de gemeenschappen liepen eind maart op na de viering van een pre-islamitische lentefeest. In Limburg braken er rellen uit, er vielen 6 gewonden. Ook een betoging in Brussel liep uit de hand, 2 Gentse scholieren van Turkse origine raakten er gewond. Later waren er dan de anonieme aanvallen op Koerdische zaken in Gent.  

Het conflict had ook een internationale dimensie. De Turkse president Erdogan mengde zich in de debatten en belde één van de gewonde Gentse scholieren op. Op sociale media werd de ruzie opgepookt. 

"De rust is teruggekeerd", zegt De Clercq. "We danken iedereen, in het bijzonder de gemeenschappen zelf, die hieraan heeft bijgedragen. De politie blijft waakzaam."

Meest gelezen