Een nieuw hoofdstuk: Didier Reynders is kandidaat om secretaris-generaal bij de Raad va Europa te worden.
Foto: Belga

Didier Reynders neemt iets vroeger verlof als Europees Commissaris

Didier Reynders heeft verlof genomen uit de Europese Commissie om zich op de campagne voor zijn kandidatuur voor de functie van secretaris-generaal bij de Raad van Europa te concentreren. Zijn bevoegdheden gaan nu naar vicevoorzitter Vera Jourova. Het onbetaald verlof van Reynders begint tien dagen vroeger dan de datum die eerder door het dagelijks bestuur van de Europese Unie was aangekondigd. Dat gebeurde op vraag van de voormalige vicepremier zelf. 

Reynders had commissievoorzitter Ursula von der Leyen zelf gevraagd om de datum naar voren te schuiven 'omwille van organisatorische redenen'. "Dat maakt de zaken gemakkelijker en verandert fundamenteel niets", luidt het in zijn entourage.

De verkiezing van de nieuwe secretaris-generaal vindt plaats tijdens de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, tussen 24 en 28 juni. Op 18 september vertrekt de huidige secretaris-generaal, de Kroatische Marija Pejcinovic Buric.

Vijf jaar geleden moest Reynders tegen Buric de duimen leggen toen ze allebei kandidaat waren voor de job.

Dat hij het toen niet haalde, maakte mogelijk dat de oud-minister en vicepremier Europees commissaris voor Justitie werd. Hij nam samen met de voltallige Commissie op 1 december 2019 zijn functie op.

Van de vier en een half jaar dat zijn mandaat als Europees commissaris geduurd heeft, worden vooral de invoering van een Europees digitaal coronacertificaat en de verdediging van de rechtsstaat tegen 'illiberale democratieën' herinnerd. 

Didier Reynders is niet de eerste commissaris die terugtrekt uit de Commissie. Zo nam hij zelf de zware bevoegdheid Concurrentie over van de Deense Margrethe Vestager, toen die kandidaat was om de Europese Investeringsbank te gaan leiden.

De 65-jarige Reynders was ook geïnteresseerd om de Europese lijst van zijn partij MR te trekken, maar het was Europese Raadsvoorzitter Charles Michel die de lijsttrekkersplaats claimde, maar hij trok zijn kandidatuur weer in en liet die aan oud-premier Sophie Wilmès. Intussen was Reynders door de federale regering al voorgedragen als kandidaat-secretaris-generaal van de Raad van Europa. 

Meest gelezen