Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Getty Images

Begrotingstekort loopt fors op tot 4,4 procent

Het tekort van de Belgische overheden is vorig jaar fors gestegen tot 4,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In 2023 ging het om 3,6 procent, dat blijkt vrijdag uit nieuwe cijfers van de Nationale Bank (NBB) en het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR). Door de toename steeg de schuldgraad van de overheden, na twee dalingen, tot 105,2 procent.

17 reacties

  • jan boden

    4 weken geleden
    Vandenbroucke beweerde vorige maand nochtans dat Vivaldi betere budgettaire resultaten kon voorleggen dan de Zweedse regering.
  • jos duriau

    4 weken geleden
    Maak nog wat meer regeringen dan kan het tekort verdeeld worden , dan klinkt het niet zo slecht.
  • Jonny Van den Bruel

    4 weken geleden
    In de laatste twee alinea's staat dat Vlaanderen zo'n 1/3 van de gewestschulden heeft, hoewel bijna 2/3 Vlaming is. In Brussel en Wallonië geven ze meer dan 50% van hun inkomsten uit!? Vertaald: je verdient netto €2500 en élke maand méér dan €3750 uit. Wij kunnen ons huishouden véél beter beredderen, net zoals de meeste lezers hier. Politici die niet binnen hun budget blijven, zouden zich nooit meer verkiesbaar mogen stellen. Ach, ik praat tegen muren.
  • richard lenssens

    4 weken geleden
    Yep ,ik zie nog Dehaene die 1993 ook een begrotingstekort had en als maatregel een crisis-belasting invoerde aanvankelijk gedurende 4 jaar en 2% bedroeg van bruto wedde. Deze crisisbelasting betalen we vandaag nog ,al 31 jaar ,ze hebben van de crisisbelas-ting een solidariteitsbelasting gemaakt met de tijd maar betalen doen we ook nu als de levensduurte 38% is gestegen of nog erger,als gepensioneerde krijg je al 31 jaar teweinig pensioen waar je 45 jaar voor betaald hebt,solidariteit watte?.
  • carlo Montana

    4 weken geleden
    Te veel mensen die niet actief zijn en profiteren van het systeem, politici inclusief !