Fertiliteitsarts en VUB-professor Robert Schoysman zou sperma dat was afgestaan voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt hebben voor donorconceptie. Steph Raeymaekers van de vzw Donorkinderen vraagt nu overleg met VUB en UZ Brussel.
Volledig scherm
PREMIUM
Fertiliteitsarts en VUB-professor Robert Schoysman zou sperma dat was afgestaan voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt hebben voor donorconceptie. Steph Raeymaekers van de vzw Donorkinderen vraagt nu overleg met VUB en UZ Brussel. © RV / Gregory Van Gansen / Photo News

“In 2022 universiteit al verwittigd, maar zij ‘wisten van niks’.” Hoe moet het nu verder met het ‘spermaschandaal’?

Een week na het spermaschandaal kreeg de vzw Donorkinderen al zestien nieuwe meldingen. Bezielster Steph Raeymaekers stuurt nu aan op een onderhoud met de VUB en het UZ Brussel. “De universiteit is niét verantwoordelijk. Maar het was wel in hun aula’s dat Schoysman ronselde.” Wat hoopt ze te bereiken? En waarom is het zo belangrijk voor de betrokkenen?

2 reacties

  • MYRTHE PASS

    3 weken geleden
    Het is niet gebeurd hoe het moest, maar mede dankzij dit is men toch een mens geworden. Anders bleef het een spermacel en had de persoon niet bestaan. Dus waarom er kwaad voor zijn en de personen zijn waarschijnlijk in heel liefdevolle gezinnen die echt een kind wilden beland. Het is ook niet leuk voor o.a. de dochter van een gerenommeerde professor om nu op dit nieuws uit te komen.
  • Victor Coekaerts

    3 weken geleden
    In de wereld van onderzoek en vooruitgang zal er wel meer gebeuren zeker. Mislukkingen worden verzwegen en levensreddende oplossingen worden breed kundig gemaakt. Alles is niet zo rooskleurig en kost veel zweet en pijn bij zowel mens als dier. Wat daar gebeurd is mogelijk met de beste bedoelingen geweest. Nochtans heeft dat gevolgen, licht of zwaar. Maar we mogen het kind niet met het badwater wegkieperen. Je staat er slecht voor en je klampt je vast aan mogelijkheden.