Direct naar artikelinhoud
Duitsland

Vliegtuig maakt onvoorziene landing na "verdacht gesprek": geen explosieven gevonden

Vliegtuig maakt onvoorziene landing na "verdacht gesprek": geen explosieven gevonden

Op het vliegtuig van EasyJet dat gisteravond een ongeplande landing maakte op de luchthaven van Keulen, zijn geen explosieven aangetroffen. Dat bevestigt de Duitse politie. Het toestel dat onderweg was van Ljubljana (Slovenië) naar Londen, is weer vrijgegeven.

Het vliegtuig van EasyJet, dat vertrokken was in Ljubljana (Slovenië) met bestemming Londen, is gisteravond om 18.15 uur onvoorzien moeten landen op de luchthaven van Keulen/Bonn. Dat gebeurde nadat er een verdacht gesprek werd opgevangen waarin het woord "bom" zou gevallen zijn.

De politie heeft drie mannen opgepakt die op het vliegtuig zaten. Die mannen, Britten van 31, 38 en 48 jaar die werkten in Slovenië, worden nog altijd ondervraagd door de politie in Keulen. Volgens de Duitse autoriteiten is geen van hen gekend bij de veiligheidsdiensten. Over de inhoud van hun verdacht gesprek, werd niets bekendgemaakt. Maar volgens de Duitse krant Bild vielen de woorden 'bom' en 'explosieven'.

Alle 151 passagiers moesten het toestel via de nooduitgangen verlaten. Ze werden één voor één gecontroleerd, bevestigde de politie. Ook het toestel zelf werd doorzocht.

Rugzak

Er werd ook een rugzak tot ontploffing gebracht, die toebehoorde aan de oudste Brit. In de rugzak zaten onder meer kabels. Het toestel werd onderzocht door speurhonden, maar die vonden geen sporen van explosieven.

Het vliegverkeer werd op bevel van de politie rond 19 uur onderbroken. Daardoor werden tien vluchten omgeleid, en een twintigtal vluchten liep vertraging op. Iets voor 22 uur werd de luchthaven opnieuw volledig vrijgegeven.

EasyJet bevestigde het incident gisteravond in een mededeling. "De piloot nam de beslissing als een voorzorgsmaatregel om ervoor te zorgen dat het vliegtuig extra veiligheidscontroles kon ondergaan in Keulen, waar de politie het toestel opwachtte", aldus woordvoerster van EasyJet Carinne Heinen. "In overleg met de lokale autoriteiten verlieten de passagiers het vliegtuig om controles uit te voeren."

De vlucht naar Londen Stansted wordt vanochtend hervat. De passagiers kregen allemaal een hotelovernachting en versnaperingen aangeboden, en worden op de hoogte gehouden van de situatie, aldus EasyJet nog.