Direct naar artikelinhoud
Update

Bedrijf schrapt tien banen na "domme" beslissing Vlaamse regering over bibliotheken

Vlaams minister van Cultuur Sven GatzBeeld photo_news

Het Belgische bedrijf Ciblis zegt tien jobs te moeten schrappen omdat de Vlaamse overheid heeft gekozen voor Amerikaanse technologie voor de Vlaamse bibliotheken. "Ik vind dat een domme beslissing", zegt Nico Cras, voorzitter van de raad van bestuur van Ciblis. Volgens het kabinet van minister van Cultuur Sven Gatz boden de Amerikanen echter de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Ciblis leverde al software aan verschillende bibliotheken in de provincies Antwerpen en Limburg, en wist ook in het buitenland klanten te werven. Zo gebruiken 1.300 Zuid-Afrikaanse bibliotheken het digitale bibliotheekplatform van het bedrijf. Onlangs kozen ook de eerste Nederlandse bibliotheken voor Ciblis.

"Maar nu wordt het groeiverhaal van tafel geveegd door een beslissing van de Vlaamse overheid", zegt Cras. De bibliotheken verhuizen van de provincies naar het Vlaamse niveau, en daar wil men naar een eengemaakt bibliotheeksysteem gaan, met eenzelfde uitleen- en bewaarsysteem voor alle bibliotheken in Vlaanderen. Via een aanbesteding kwam de overheid bij het Amerikaanse OCLC terecht.

Openbare aanbesteding

"Wij werken met aanbestedingen. Ik kan dat niet zomaar toewijzen aan de persoon die mij bevalt," vertelt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz aan onze krant. "Aangezien het om een grote aanbesteding van verschillende miljoenen ging, is het logisch dat je een Europese aanbesteding doet. Dan komen er ook buitenlandse bedrijven op de markt. Zo'n aanbesteding is niet zomaar iets wat je met de natte vinger doet. Je bent gebonden aan procedures," gaat hij verder.

Het dossier werd beoordeeld door een projectteam van Cultuurconnect met experten met ruime ervaring en kennis van bibliotheeksoftware, en een ruime groep bibliotheken die het proces vanuit de tweede lijn heeft opgevolgd en gevoed, zegt zijn kabinet. De keuze lag volgens minister Gatz voor de hand. "De winnende firma lag op vlak van technische criteria toch tien procent hoger qua score dan de tweede. Dat is in aanbestedingen toch een vrij groot verschil. Bovendien zal de  belastingbetaler minder betalen. Dit is voor twaalf miljoen toegewezen, de tweede firma had zestien miljoen gevraagd."

"Zo'n aanbesteding is niet zomaar iets wat je met de natte vinger doet. Je bent gebonden aan procedures."
Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur
"Lokale verankering is blijkbaar niet belangrijk."
Nico Cras

Verouderde software

Volgens Cras valt de keuze echter op verouderde software, "technologie uit de jaren negentig". "Het is alsof je besluit een Tesla te kopen maar dan met een dieselmotor van de jaren negentig. Goedkoop misschien, maar zeker niet toekomstgericht", zegt hij. Volgens Cras had de overheid via een andere strategie met het Belgische Ciblis in zee kunnen gaan, wat enkele miljoenen goedkoper zou geweest zijn. "Maar lokale verankering is blijkbaar niet belangrijk", klinkt het.

Maar voor Sven Gatz is het te laat om daar nu nog mee af te komen: "Hij krijgt een eerlijke kans om een goed dossier in te dienen op basis van een aanbesteding. Men moet nu eenmaal aanvaarden dat er anderen zijn die betere kaarten hebben. Ik moet dat in de politiek soms ook doen," reageert hij.

"Ik vind het heel jammer voor de firma en voor de betrokkenen, maar er waren anderen beter en goedkoper en dat is objectief via een lastenboek afgetoetst. Er is geen enkel politiek gemanoeuvreer aan te pas gekomen en daar stopt het. Als mijnheer Cras het daar niet mee eens is, kan hij naar de Raad van State gaan om te zeggen dat we het niet eerlijk gespeeld hebben, maar het zou mij verwonderen mocht hij daar gelijk in halen," aldus de minister.

"Men moet nu eenmaal aanvaarden dat er andere zijn die betere kaarten hebben. Ik moet dat in de politiek soms ook doen."
Sven Gatz

Stopzetting

Ciblis ziet zich nu genoodzaakt om zijn activiteiten te stoppen. "We verliezen immers de helft van onze omzet", zegt Cras. "De komende dagen zullen wij onze mensen actief begeleiden in de zoektocht naar een nieuwe job en nagaan hoe en waar we voor onze klanten en voor onze technologie eventueel een veilig onderkomen kunnen vinden." Het is de bedoeling lopende contracten nog te honoreren.