Direct naar artikelinhoud
brexit

Fractieleider EVP tot Theresa May: "Ontsla Boris Johnson om vooruitgang te boeken in brexit"

De Britse premier Theresa May en haar minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson.Beeld AFP

Manfred Weber, de fractieleider van de EVP in het Europees Parlement en een invloedrijke partijgenoot van Duits bondskanselier Angela Merkel, heeft de Britse premier Theresa May opgeroepen om haar minister van Buitenlandse Zaken te ontslaan. Op die manier kan er duidelijkheid komen over de Britse positie, meent Weber. Dat schrijft The Guardian.

"Wie moet ik in Londen bellen als het over de brexit gaat? Wie spreekt namens de Britse regering? Theresa May, Boris Johnson of zelfs David Davis (Brits minister bevoegd voor de brexit-onderhandelingen, DBA.)?"

"Met zijn aanval op zijn eigen premier toont Johnson dat de Britse regering verdeeld is door interne partij-aangelegenheden en politieke tegenstellingen. Ontsla Johnson alstublieft, zo krijgen we duidelijke antwoorden over wie verantwoordelijk is voor de Britse positie", sprak Weber vlak voor de stemming over de vordering van de brexit-onderhandelingen in het Europees Parlement.

'Wie moet ik in Londen bellen over de brexit? Theresa May, Boris Johnson of zelfs David Davis?'
EVP-fractieleider Manfred Weber

"We horen heel wat toespraken, maar de inhoud verschilt. Londen is erg creatief in het plaatsen van rode lijnen om hun eigen achterban tevreden te houden, maar de Britten slagen er niet in om een echte oplossing aan te reiken."

Op één punt is Weber het volmondig eens met May, zei hij: "We kunnen zoveel beter dan we nu tonen. Dus, Theresa May: zet je partij alstublieft niet op de eerste plaats. Toon leiderschap op basis van de inhoud."

Verdeeldheid

Webers bezorgdheid wordt gedeeld door Guy Verhofstadt, fractieleider van de liberalen en brexit-onderhandelaar namens het Europees Parlement. "Ik wil één grote bezorgdheid uitdrukken: het gebrek aan duidelijkheid - of misschien moet ik verdeeldheid zeggen - aan de andere kant van de onderhandelingstafel. Hammond (Brits minister van Financiën, DBA.) Fox (minister van Internationale handel, DBA.), Johnson, May."

Na de tussenkomsten van Weber en Verhofstadt veroordeelde het Europees Parlement het Verenigd Koninkrijk met een overweldigende meerderheid voor hun aanpak van de onderhandelingen.