Direct naar artikelinhoud
Schietpartij Las Vegas

Kritiek op Google en Facebook voor etaleren nepnieuws na Las Vegas

Kritiek op Google en Facebook voor etaleren nepnieuws na Las Vegas
Beeld Photo News

Snel na het bloedbad in Las Vegas liet zowel Facebook als Google op prominente plekken onzinberichten van dubieuze bronnen zien. Weliswaar kort, maar lang genoeg om de kritiek weer te doen oplaaien.

4Chan staat bekend als een anarchistische broedplaats van hoaxes, complottheorieën en internethumor. Hoe dan ook geen plek waar serieus nieuws hoogtij viert. Toch bleef een bericht van 4chan waarin niet Stephen Paddock, maar een andere man als schuldige werd aangemerkt enige tijd in Google's etalage staan. Volgens Google werd de fout na enkele uren hersteld door het algoritme aan te passen.

Het verhaal op 4chan stond niet op zichzelf; al snel na de schietpartij verschenen op diverse plekken verhalen over een Democraat en Trump-hater die de schutter zou zijn. Op Facebook gebeurde iets soortgelijks. Op zijn zogenoemde Safety Check-pagina, bedoeld om in contact te komen met eventuele slachtoffers, stond een link naar een nepnieuwsbericht waarin ook werd geschreven dat de schutter een Trump-hater was. Ook dit bericht werd uiteindelijk, met enige vertraging, verwijderd.

Vuur!

"Het debat raakt weer eens gepolariseerd", zegt Brooke Binkowksi van factchecksite Snopes.com aan The Guardian. "Het is een kwaadaardig spel om de schutter af te schilderen als Democraat of Republikein, puur om te kunnen juichen. Veel van die onzin wordt door trollen verspreid om de publieke conversatie te vertroebelen."

Het probleem is dat Facebook en Google onbedoeld meehelpen met de verspreiding van de nepberichten. De bedrijven hebben beide sinds de Amerikaanse verkiezingen herhaaldelijk beterschap beloofd, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Het laatste waar ze van beschuldigd willen worden, is van het beperken van vrijheid van meningsuiting. "Dit is hetzelfde als heel hard 'Vuur!' roepen in een vol theater", stelt hoogleraar communicatie Gabriel Kahn tegen LA Times. "Dit heeft niets met vrijheid van meningsuiting te maken."

Twitter bericht wordt geladen...

Virtual Reality

The New York Times-columnist Kevin Roose gaat nog een stap verder in zijn kritiek: "Facebook en Google geven miljarden uit aan virtual reality-systemen. Misschien kunnen ze ook een miljardje of twee spenderen aan het beschermen van de gewone realiteit."