Direct naar artikelinhoud
Wapendeal

Saoedi's tekenen akkoord om Russische luchtafweersystemen te kopen

Saoedisch koning Salman en Russisch president Vladimir Poetin in het Kremlin.Beeld REUTERS

Tijdens het eerste officiële bezoek aan Rusland door een Saoedische vorst hebben president Vladimir Poetin en koning Salman een reeks lucratieve overeenkomsten gesloten. Zo is Saoedi-Arabië van plan Russische luchtverdedigingssystemen te kopen - een breuk met het verleden. 

Koning Salman van Saoedi-Arabië heeft gisteren een officieel bezoek gebracht aan de Russische president Vladimir Poetin. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Saoedische vorst Rusland bezoekt.

De twee spraken onder meer over de ontwikkeling van de olieprijs en het conflict in Syrië, maar deden ook zaken met elkaar. Saoedi-Arabië is van plan om Russische luchtverdedigingssystemen te kopen. De aankoop behelst eveneens antitanksystemen, raketlanceerders en Kalasjnikovs.

Dat is een breuk met het verleden. Traditioneel betrekken de Saoedi's hun militaire materieel van de Britten en Amerikanen. Riyad wordt met deze deal na Turkije de tweede traditionele partner van de Verenigde Staten die voor defensiedoeleinden ook gaat shoppen in Rusland.

Syrië

Op politiek front was er volgens Reuters geen sprake van een doorbraak op de punten die Moskou en Riyad uit elkaar hebben gedreven. In Syrië steunen ze rivaliserende groepen. Poetin steunt president Assad en de Saoedi's geven hulp aan de opstandelingen.

Poetin ontving de Saoedische koning in een grote met goud versierde zaal in het Kremlin. Er was een inspectie van de erewacht en een militair orkest speelde volksliederen van beide landen. "Ik ben er zeker van dat uw bezoek een impuls geeft aan de relatie tussen onze twee landen", zei Poetin tegen koning Salman.