Deze advocate vertegenwoordigt de vrouwen die getuigden tegen Bart De Pauw

© */jimmy kets

Christine Mussche, bekend als advocate in zaken rond pedofilie in de Katholieke Kerk, gaat de vrouwen vertegenwoordigen die getuigden over grensoverschrijdend gedrag van Bart De Pauw. Dat meldt de VRT.

mtm

De vrouwen hebben Mussche onder de arm genomen om te weten wat de gevolgen zullen zijn van het onderzoek dat zaterdagavond door het parket van Mechelen werd opgestart. Hoe zit het met hun anonimiteit die hen beloofd is? Kan die gewaarborgd blijven? “Dat soort zaken wordt momenteel gevraagd omdat meerderen van hen enige bekendheid genieten”, aldus Mussche. “De bedoeling was niet om zich te outen met hun aangifte”, vervolgt Mussche. “De belangrijkste bedoeling was dat dit gedrag, dat zij als laakbaar bestempelen, zou stoppen.”

“Bij een onderzoeksrechter zit het wat betreft anonimiteit wel goed, maar een echte anonimiteit garanderen in een hyper-gemediatiseerde zaak zoals deze is misschien wel een ijdele hoop. Ik mag hopen van niet, maar we gaan proberen deze mensen zo goed mogelijk in te lichten.”

LEES OOK. Beroepsgeheim of niet: parket kan namen opvragen van vrouwen die getuigden tegen Bart De Pauw

De advocate was vrijdag nog te zien in ‘Terzake’. Daarin verklaarde ze onder meer dat de videoboodschap die Bart De Pauw donderdag de wereld rondstuurde, “de oorzaak was van de huidige hetze”. “Hij had dat niet mogen doen. Het is extreem jammer. Dat heeft een enorme impact gehad op zo veel vlakken.”

Volgens Mussche veroorzaakte de boodschap ook verwarring bij het grote publiek. “De mensen verwarren het burgerlijk recht met het strafrecht. De VRT heeft het recht om te oordelen dat de regels overtreden zijn. Het strafrecht is helemaal iets anders. Daarin spelen het recht op verdediging en vermoeden van onschuld. De media halen die twee door elkaar.”

Huiszoeking

Zaterdagavond voerde het parket van Antwerpen (afdeling Mechelen) een huiszoeking uit in de gebouwen van de VRT. Onder meer CEO Paul Lembrechts werd gehoord. “We willen de waarheid achterhalen”, zo luidde het zaterdag bij het parket.

Het parket wil vermoedelijk een onderzoek naar stalking of belaging voeren, waarvoor Bart De Pauw strafrechtelijk vervolgd kan worden. Rond 22.30 uur was de huiszoeking afgelopen. “De huiszoeking verliep zonder incidenten. De VRT verleende de onderzoekers alle medewerking”, zo liet de VRT weten in een persbericht.

De Pauw had het de voorbije dagen naar aanleiding van zijn ontslag meermaals over juridische stappen. Maar in een reactie zaterdagavond liet de televisiemaker uitdrukkelijk weten dat de huiszoeking er niet gekomen is na een klacht van hem. Dat bevestigt ook het parket, dat naar eigen zeggen zelf het initiatief heeft genomen om een huiszoeking te doen. Over de inhoud van wat de VRT-getuigen aan de onderzoeksrechter en de speurders hebben gezegd, legt de VRT geen verklaringen af.

Stalking

VRT heeft deze week de samenwerking met Bart De Pauw onmiddellijk stopgezet na meerdere klachten van grensoverschrijdend gedrag. Concreet zou het gegaan zijn om een vorm van stalking waarbij De Pauw gedurende lange periodes vaak grote hoeveelheden expliciete, soms vulgaire sms’en stuurde naar vrouwen die meewerkten aan producties waarover hij de leiding had.

De Pauw kondigde het nieuws donderdag zelf aan in een videoboodschap. “Deze week heeft de VRT-directie mij te kennen gegeven dat zij de samenwerking na dertig jaar met mij onmiddellijk stop zetten. Zowel met mij als schermgezicht, als televisiemaker”, klonk het.

Daags na het nieuws reageerde De Pauw opnieuw op zijn ontslag. “Het zijn geen fijne tijden voor mij”, luidde het. “Ik ontken niet dat ik sms’en gestuurd heb, maar stalking… dat is wel een zeer zware beschuldiging. Men heeft mij opgepakt én opgehangen zonder eerst verhoord te worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen