"Zodra de stemmen geteld waren, was het alsof er een knop omging"

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft in zijn State of the Union uitgehaald naar Groot-Brittannië, waar het aantal haatmisdrijven tegen buitenlanders sinds het brexitreferendum gevoelig gestegen is. Correspondente Lia van Bekhoven betwijfelt of die boodschap echt is aangekomen. "Zodra de stemmen geteld waren, was het alsof er een knop omging en het antibuitenlanderssentiment opeens kon."

De eerste week na het referendum over de brexit steeg het aantal gerapporteerde haatincidenten in Groot-Brittannië met 58 procent. "Die aanvallen waren niet alleen gericht tegen Europeanen of Oost-Europeanen, ook het aantal racistische incidenten steeg even hard", aldus Van Bekhoven in "Terzake". "Het aantal mensen dat negatief bejegend, uitgescholden, bespuugd of fysiek aangevallen wordt, is nog steeds 15 procent hoger dan een jaar geleden."

Van Bekhoven denkt niet dat de woorden van Juncker veel indruk zullen hebben gemaakt. "De Britten liggen zelden wakker over Juncker, daarvoor is de irritatie over zijn persoon te groot. Ze ergeren zich mateloos aan hem."

Knop

De huidige malaise is terug te leiden tot de campagne voor het referendum, stelt Van Bekhoven. "Die was verdelend, haatzaaiend en opruiend."

“Zodra de stemmen van het referendum geteld waren, was het alsof er een knop omging en het anti-Europese en antibuitenlanderssentiment gelegitimeerd werd, alsof het opeens kon. Dat merkte je ook en dat merk je nog steeds aan het taalgebruik van de daders, die zeiden “Wat doe jij hier, rot op, Groot-Brittannië is van de Britten". Dat zou voorheen nooit zo vaak en zo hard gezegd zijn."

De Britse premier en de politie veroordelen het geweld, maar algemeen groeit de overtuiging dat een echte kentering vanuit de bevolking zelf zal moeten komen, aldus Van Bekhoven. "Er zijn steeds meer oproepen aan de gewone Britten om dit niet toe te laten, en ertegen op te komen. Niet alleen op straat, in de bus, maar ook in de sociale media."

Meest gelezen