Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Voor wie het niet zo voor sport – of Karl Vannieuwkerke – heeft, is er minder goed nieuws deze zomer

Karl Vannieuwkerke zal ook dit jaar de omkadering bij het wereldkampioenschap voetbal presenteren. Voor de rest is er echter weinig te zien op de Vlaamse kanalen.Beeld Photo News

In de dagelijkse rubriek DM ZAPT zet de tv-redactie de blik op oneindig. Vandaag: Pieter Dumon over tv in de zomermaanden.

"Er is geen bal op de tv, alleen een film met Doris Day. En wat dacht je van Net 2? Ein Wiener-operette. Neen!"

De heren van Doe Maar hadden in 1982 al klachten over het magere televisieaanbod. Meer dan dertig jaar later blijkt er, nu het zomergevoel steeds nadrukkelijker op de deur komt kloppen, amper iets veranderd. Of toch. Aan ballen zal het de komende weken op het kleine scherm niet ontbreken. De openbare omroep brengt tijdens het wereldkampioenschap voetbal alle 64 wedstrijden van het toernooi op de buis. Van het eerste tot het laatste fluitsignaal. Al die wedstrijden worden bovendien, naar goede gewoonte, voorzien van professionele omkadering. Goed voor een maand lang, elke avond, kijkplezier. En na die maand volgt dan nog de Tour de France. Die is ook al quasi integraal te zien en moet uiteraard van aangepaste omkadering worden voorzien. 

Voetbalhaters

Voor wie het niet zo voor sport – of Karl Vannieuwkerke – heeft, is er minder goed nieuws. Die moet het met het zomeraanbod van de andere Vlaamse zenders stellen. En dat ziet er – ook al naar goede gewoonte – behoorlijk schraal uit. Bij VTM zijn Met vier in bed en Telefacts zomer de enige toevluchtsoorden voor voetbalhaters op zoek naar kijkvoer. De rest van het zendschema wordt, net zoals bij VIER en VIJF, opgevuld met schier eindeloze herhalingen van vroegere succesprogramma's.

Logisch, vinden ze bij die zenders. Bbq's, terrasjes, reisplannen en buitenactiviteiten allerhande zorgen ervoor dat de kijkdichtheid – het aantal mensen dat voor de tv zit – tijdens de zomermaanden een stuk lager ligt. Dat maakt dat die maanden niet alleen minder interessant voor adverteerders zijn, het betekent ook dat nieuwe programma's maar een beperkt deel van hun potentieel doelpubliek bereiken. Wat ervoor zorgt dat we het tijdens de zomer sinds jaar en dag met de overschotjes moeten stellen. 

Netflix en co geven ons met een paar drukken op de afstandsbediening toegang tot een gigantische speeltuin volgestouwd met veel lekkerder kijkvoer

Speeltuin

Die aanpak werkte ook. Bij gebrek aan beter bleven we tijdens typisch Belgische zomerdagen waarop buitenactiviteiten geen optie zijn met zijn allen naar die heropgewarmde kost zappen. Maar er zijn kapers op de kust. Netflix, Amazon en de Telenets en Proximussen van deze wereld geven ons tegenwoordig met een paar drukken op de afstandsbediening toegang tot een gigantische speeltuin volgestouwd met veel lekkerder kijkvoer. Een speeltuin waarin ze bovendien nog nooit van een zomerreces hebben gehoord. Ook wanneer het kwik boven de vijfentwintig graden stijgt blijft de aanvoer van lekkere, verse hapjes constant. 

De aantrekkingskracht daarvan is niet te onderschatten. Zelfs wie al jaren zijn pap weet te koelen met wat de klassieke zenders serveren, dreigt deze zomer in de verleiding te komen om eens bij de wat hippere ondemandconcurrentie te gaan kijken. En ervaring leert dat wie in die speeltuin belandt, nog maar moeilijk de uitgang vindt. Als dat na de zomer maar niet tot een daling van de kijkdichtheid leidt.