Direct naar artikelinhoud
Telecom

Telecomwaakhond grijpt in: goedkoper internet in zicht

De Franse telecomoperator Orange ziet zich door de maatregelen van het BIPT gesterkt om de aanval in te zettenBeeld REUTERS

Wordt uw internet- en televisiefactuur binnenkort goedkoper? Daar gaat de telecomregulator BIPT van uit, nu het met een aantal voorwaarden de concurrentie tussen de telecomoperatoren aanwakkert.

Wat zegt de telecomwaakhond?

Er is nog steeds te weinig concurrentie op de telecommarkt. In heel België maken steeds twee dominante spelers de dienst uit. In Vlaanderen hebben Proximus en Telenet een 'significante macht', in Brussel zijn dat Proximus en Brutélé, en in Wallonië Proximus en VOO (Nethys). Die laatste is bovendien in het vizier gekomen van Telenet, dat een vriendelijk overnamebod heeft uitgebracht. Ook de Europese Commissie erkende recentelijk dat er in ons land een concurrentieprobleem is.

Door de marktconcentratie is er te weinig dynamiek op de markt, wat zich vertaalt in te hoge prijzen voor de consument, zegt het Belgisch Instituut voor het Postwezen en Telecommunicatie (BIPT). Dat alles blijkt uit een marktanalyse van de telecomregulator, die na ruim een jaar voorbereiding en consultaties met alle betrokkenen resulteert in een aantal maatregelen.

Wat heeft het BIPT beslist?

De telecomwaakhond pakt in de eerste plaats de groothandelstarieven aan. Dat zijn de tarieven die operatoren zonder eigen netwerk betalen aan operatoren mét een netwerk. Orange bijvoorbeeld moet om gebruik te maken van het netwerk van Telenet het zogeheten retailminusmodel gebruiken. Tot nu was die vergoeding gelinkt aan de marktprijzen van Telenet. De kosten stegen bij elke prijsverhoging die Telenet doorvoerde. 

Het BIPT maakt zich sterk dat vanaf augustus de toegangsprijzen voor alternatieve operatoren tot 20 procent kunnen zakken. Die daling moet deels de consument ten goede moeten

In de toekomst komt er een forfaitaire vergoeding op kostenbasis. Daardoor zal Orange minder moeten betalen voor het gebruik van het netwerk. Het BIPT maakt zich sterk dat vanaf augustus de toegangsprijzen voor alternatieve operatoren tot 20 procent kunnen zakken. Die daling moet deels de consument ten goede komen.

Wat zal de impact zijn van het toestaan van een single internetdienst?

Tot nog toe was het onmogelijk voor operatoren om enkel internetdiensten aan te bieden. Als ze gebruikmaakten van het netwerk van Proximus of kabeloperatoren zoals Telenet, moesten ze zowel internet als digitale televisie aanbieden. 

Het BIPT verwerpt die verplichting, zodat operatoren een alleenstaande internetdienst mogen aanbieden. Zo kan een nieuw en jonger doelpubliek aangeboord worden. Voor jongeren is een tv-abonnement vaak geen must, omdat ze televisie of pakweg Netflix kijken via het internet. Orange liet al weten dat het zo'n formule zal bestuderen.

Tegelijk moet Proximus zijn glasvezelnetwerk openstellen voor de concurrentie. En dat voor lagere groothandelsprijzen dan vandaag. Proximus begon eind 2016 aan de uitrol van glasvezel van de straatkant tot in de huiskamer.

Hoe reageren de dominante spelers?

Zowel Telenet als Proximus reageren vooralsnog niet. Ze willen eerst de marktanalyse en de maatregelen van het BIPT bestuderen. Eerder al liet Dominique Leroy, de CEO van Proximus, zich negatief uit over de verplichte openstelling van het glasvezelnetwerk. Dat project kost 3 miljard euro. Leroy dreigde ermee die investering stop te zetten. Niet onbelangrijk: de maatregelen gaan al in op 1 augustus. De operatoren kunnen nog wel in beroep gaan, maar dat werkt niet opschortend.

'Het stelt concurrenten zoals Orange in staat zich goedkoper te profileren'
Simon November, Test-Aankoop

Wat zegt federaal minister van Telecommunicatie (Open Vld) Alexander De Croo?

Die haalt zijn slag thuis, en ziet in de analyse van het BIPT zijn gelijk. "Dit moet de concurrentie op de breedband- en tv-markt een nieuwe push geven. En dat is hoognodig. Consumenten betalen in ons land te veel aan telecom. Het Europese bureau voor de statistiek, Eurostat, geeft aan dat de prijzen in onze buurlanden de voorbije twee jaar tussen 2 en 13 procent daalden, terwijl ze in ons land met meer dan 6 procent stegen. Enkel meer concurrentie kan dat ombuigen", zegt De Croo.

Zal het hier inderdaad mee lukken?

Volgens Michel Van Bellinghen, voorzitter van het BIPT, is de tijd voor een meer competitieve Belgische telecommarkt eindelijk aangebroken. 

Tom Simonts, senior financial economist bij KBC, heeft zo zijn twijfels. "In het beste geval zal die concurrentie de stijging van de tarieven tegengaan. Maar de investeringen zijn groot, iemand moet die betalen." 

Simon November, woordvoerder van de consumentenvereniging Test-Aankoop, ziet het positief. "Het stelt concurrenten zoals Orange in staat zich goedkoper te profileren, én ook andere operatoren krijgen de kans om de markt voor internet en tv te betreden. Dat kan de concurrentie enkel verscherpen." 

Hoe groot de impact op uw factuur zal zijn? "Dat is vooralsnog koffiedik kijken." 

Maar dan zal ook de consument zelf uit zijn schulp moeten komen. Al zowat een jaar kan van operator wisselen makkelijk(er) dankzij het Easy Switch-systeem. Dat verplicht de telecomoperatoren alles voor je te regelen.