Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Dit is de eerste nieuwe weerman van de VRT in 25 jaar

MNM-weerman Bram Verbruggen.Beeld RV © Geert Van Hoeymissen

De bekendste duobaan van het land behoort al een eeuwigheid Frank Deboosere en Sabine Hagedoren toe, maar nu krijgt het duo versterking. Bram Verbruggen, weerman bij het leger, staat nu in voor het weerpraatje op MNM. “Het weer is nu zelf het nieuws geworden.” 

Hij voorspelde ooit het weer in het Afghaanse Kandahar, en deze week bij jongerenzender MNM. Van op afstand, weliswaar. Verbruggen (31) werkt nog steeds voltijds bij Defensie, waar hij elke ochtend om kwart over zes begint (“weervoorspellers beginnen altijd vroeg”), maar drie keer daags belt hij naar de radio voor een weerpraatje. “Het zal klinken alsof ik in de studio zit.” 

Verbruggen is de man die na een kwarteeuw de tweemansploeg van Deboosere en Hagedoren komt versterken. “Ik heb een paar jaar geleden spontaan gesolliciteerd”, vertelt hij. Dat leverde niet meteen iets op, maar een jaar geleden kreeg de militaire meteoroloog wel een telefoontje. Hij ging logopedie volgen en maandag volgde zijn radiodoop onder goedkeurend oog van Deboosere. 

Zandstormen

De nieuwe weerman heeft een ietwat atypisch verleden voor een weerman bij de openbare omroep. Hij volgde een vijfjarige officierenopleiding, specialiseerde zich in Groot-Brittannië in meteorologie en werkte daarna bij Meteowing, de militaire tegenhanger van het KMI. 

“Als meteoroloog bij het leger stel je zeer specifieke weersvoorspellingen op voor parachutisten, de marine of gevechtspiloten. Die hebben ieder welbepaalde informatie nodig”, legt Verbruggen uit, die zo vijf jaar geleden een paar maanden doorbracht op de luchthaven van Kandahar, als enige niet-Amerikaanse meteoroloog. 

“In die tijd was die luchthaven de drukste ter wereld, waar constant helikopters, transporttoestellen en gevechtsvliegtuigen landden en opstegen.” In Afghanistan leerde hij ook een volstrekt ander type weer voorspellen: ginds kennen ze bijvoorbeeld geen weerfronten zoals hier, wel zandstormen. 

“Gaandeweg heb ik ontdekt dat ik dat graag doe, het weer uitleggen aan een breed publiek”
Bram Verbruggen

Die ervaring komt hem mogelijk nog van pas, want de berichtgeving over het weer is vandaag helemaal veranderd, vertelt oudgediende Hagedoren. “Het weer en het klimaat zijn zelf het nieuws geworden.” Nu de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker worden, nemen Hagedoren en Deboosere daar steeds meer hun rol als expert op, waardoor versterking welkom is. 

Ook is er op technisch vlak veel veranderd, waardoor het weerbericht langer duurt en via veel meer kanalen verspreid wordt. In haar begindagen moest Hagedoren elke dag de weerkaarten ophalen bij het KMI, om vervolgens naar de VRT te rijden waar de grafische afdeling daar snel mee aan de slag ging. 

“We konden maar een weerkaart of vier tonen en het weerbericht duurde anderhalve minuut. Vandaag is de input eindeloos. We hebben zoveel beelden en foto’s die we zelf in ons weerbericht kunnen steken dat we makkelijk op drie minuten uitkomen.” En geheel volgens de geplogenheden van deze tijd ontkomt de weerdienst ook niet aan Facebook, Twitter en Instagram. “De vraag naar duiding is er en je moet dat kunnen bolwerken. Dat is jaren goed gelukt met twee, maar de limieten zijn bereikt.” 

Pukkelpop

Verbruggen begint dus voorzichtig met het weerbericht op MNM, één week op twee. “Vlieguren verzamelen”, zegt hij zelf. Hij is nu diensthoofd van de meteorologische dienst van Defensie in Brussel. “Het is daar dat ik wat meer pr-opdrachten kreeg: de RTBF kwam me eens interviewen, ik voorspelde het weer op Pukkelpop of ik ging bij het Agentschap Wegen en Verkeer een lezing geven over de invloed van het weer op het wegdek. Zo heb ik ontdekt dat ik dat graag doe, het weer uitleggen aan een breed publiek.” Een overstap van Defensie naar de VRT is op dit moment niet aan de orde, zegt hij. 

De VRT wil het weerbericht ook op maat brengen van het publiek, klinkt het. Voor Hagedoren betekent dat dat het op MNM iets minder formeel en strak moet dan op Radio 1, en Verbruggen zegt: “Op MNM komt weleens de vraag: wat moet ik vandaag aantrekken? Ik denk dat mijn leeftijd ook iets nauwer aansluit bij de doelgroep, maar het is niet de bedoeling dat ik daar de hippe vogel uithang.”