Opmerkelijk voorstel: “Laat een ‘haai’ het drijvend zwerfvuil in haven opeten”

© rr

Gemeenteraadslid Sammy Roelant (Brugse Vrijen) lanceert een opvallend initiatief om drijvend zwerfvuil in de haven van Zeebrugge te verminderen. Hij wil naar het voorbeeld van de haven van Rotterdam een zogenaamde ‘Waste Shark’, een ingenieuze waterdrone die rondvaart en tot 500 kilogram afval kan verwerken, laten proefdraaien in de haven.

Junior Verbeeke

Een apparaat dat tot 500 kilogram afval kan opslorpen en verwerken: maak kennis met de ‘Waste Shark’. De milieuvriendelijke waterdrone - of toch een prototype ervan- wordt momenteel getest in de haven van Rotterdam in het kader van een proefproject, maar gemeenteraadslid Sammy Roelant (Brugse Vrijen, ex-Groen) zou zo'n machine nu ook naar de haven van Zeebrugge willen halen.

Roelant is al jaren bezorgd over het probleem van plastic en ander zwerfvuil in onze Noordzee en gaat het havenbestuur nu vragen om het gebruik van het ding te testen. De ‘Waste Shark’ kan 24/7 worden ingezet. Het apparaat heeft een ‘mond’ die zich 35 centimeter onder de waterspiegel bevindt en daarmee zo'n 500 kilo afval kan innemen uit het water. Het plastic wordt vervolgens verwerkt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen