Direct naar artikelinhoud

Colruyt blijft absolute prijskraker

Colruyt blijft de goedkoopste supermarkt, maar de voorsprong wordt kleiner. Twee buurtwinkels, Red Market van de Delhaizegroep en Okay van de Colruytgroep, volgen in het kielzog. Dat blijkt uit de jaarlijkse prijsenquête in de supermarkten van Test-Aankoop. Opmerkelijk: voor eersteprijsproducten blijken Aldi en Lidl aanzienlijk duurder dan Colruyt.

Colruyt blijft dus de absolute prijskraker, zowel voor merkproducten als voor eersteprijsproducten, met name zijn merk Everyday. Toch voelt de supermarkt steeds feller de hete adem van de concurrentie in de nek. De buurtwinkel Red Market volgt op een neuslengte afstand voor de merkproducten, voor eersteprijsproducten is dat Okay.

Smatch blijkt het duurst op het vlak van merkproducten. Bij de eersteprijsproducten bezet de Colruytgroep de volledige top drie, met drie van zijn supermarktketens - Colruyt, Okay en Eurospar - die het voordeligst zijn. De discountsupermarkten Aldi en Lidl blijken in die categorie respectievelijk 20 en 23 procent duurder.

Test-Aankoop vergeleek ook de prijzen van de huismerken, die Colruyt niet heeft. Daar voert Leader Price, dat enkel in Wallonië winkels heeft, het klassement aan. Albert Heijn, de Nederlandse keten die dit voorjaar haar eerste Belgische vestiging opende in het Antwerpse, is tweede en is 10 procent duurder. Carrefour volgt op drie en is 20 procent duurder.

Tevreden klanten

Behalve de prijsenquête deed Test-Aankoop navraag over de tevredenheid van klanten over hun supermarkt. Over het algemeen zijn die zeer tevreden, al zijn er aanzienlijke verschillen tussen de ketens. Grote winnaar is Bio-Planet, de biologische supermarkt van de Colruytgroep.

Test-Aankoop noteerde in het voorjaar 117.000 prijzen uit de voornaamste productcategorieën in bijna zevenhonderd supermarkten.