Direct naar artikelinhoud

Netanyahu wint kiesstrijd in Israël, maar moet klappen incasseren

Goed en slecht nieuws voor de Israëlische Benjamin Netanyahu, zo voorspelden de exitpolls gisteravond. Het ziet er naar uit dat zijn coalitie met Beiteinu als sterkste blok uit de parlementsverkiezingen komt. Toch moet Netanyahu ook heel wat zetelverlies slikken: de coalitie haalt amper 31 van de 120 zetels. Duidelijk minder dan verwacht, en elf minder dan tot nu toe.

De opkomst voor de parlementsverkiezingen zou nog nooit zo hoog geweest zijn, en dat speelt de centrum-linkse partijen in de kaart. Volgens de gezaghebbende krant Haaretz komt rechts aan 61 zetels en links aan 59 zitjes. Opmerkelijk is ook dat de nieuwe liberaal-centristische Yesh Atid een doorbraak forceert en 18 of 19 zetels binnenrijft. Een verrassend resultaat voor een nieuwkomer, daarover zijn alle analisten het roerend eens. Op de derde plaats komt de Arbeidspartij van Shelly Jachimowich met 17 zetels. Ook een mooi resultaat, want tien meer dan voorheen. De verkiezingscampagne werd deze keer eerder gedomineerd door sociaal-economische thema's, en minder door het conflict met de Palestijnen.

De ultra-orthodoxe Shas komt aan 12 zetels, evenveel als het ultrarechtse Joodse Huis. Arabische partijen zijn goed voor 9 zitjes. De vroegere minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, strandt met haar nieuwe partij Hatnua op 7 zetels, evenveel als de links-liberale Merez-partij.

De eerste prognoses gaven gisteravond aan dat Netanyahu voor een derde termijn gaat, en een coalitie zal proberen te vormen met Habayit Hayehudi, de nieuwe nationalistische partij van de rijke zakenman Naftali Bennett, die strandt op 12 zitjes. Daardoor zou Israël een regering krijgen met een niptere meerderheid, en vooral een rechts-conservatiever profiel. "More hardline", klonk het gisteren. Zo is Bennett een groot pleitbezorger van de verdere bezetting van de Westelijke Jordaanoever, en verwerpt hij de mogelijkheid tot een tweestatenoplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict.

Al valt dat nog af te wachten. "Er is een grote kans dat de boel eens goed door elkaar geschud wordt, en dat er een einde komt aan de regering-Netanyahu", liet Jachimowich van de Arbeiderspartij al optekenen. De vorming van een nieuwe regering kan nog enkele weken aanslepen.