Direct naar artikelinhoud

Leterme wil groeinorm gezondheidszorg verlagen

Aftredend premier Yves Leterme (CD&V) noemt de groeinorm van 4,5 procent in de gezondheidszorg ‘onhoudbaar’. “Misbruiken van overbodige, dure diagnostische handelingen maken dat die verlaagd moet kunnen worden”, verklaarde hij op Actua-TV. Leterme vindt dat paal en perk moet worden gesteld aan bepaalde misbruiken. “Die 4,5 procent is niet houdbaar en moet kunnen worden ingeperkt via het uitsluiten van vele nutteloze onderzoeken en ingrepen.”

Milquet zoekt confrontatie met De Wever

CdH-voorzitster Joëlle Milquet zet door met haar strategie om vanuit Franstalig België de confrontatie met de N-VA aan te gaan. Op het verkiezingscongres van haar partij zei ze “dat ze niet bang is voor N-VA-voorzitter Bart De Wever”. “Ik ben niet bang, van De Wever, of van welke andere separatist dan ook”, herhaalde Milquet voor zo’n 350 militanten in Luik. Toch slaat ze de communautaire deur niet bij voorbaat dicht. “We kunnen nee zeggen tegen wat onaanvaardbaar is, maar toch openstaan voor een evenwichtige staatshervorming”, gaf ze aan. De cdH-voorzitster bevestigde wel dat de Franstaligen niet zullen ingaan op eenzijdige Vlaamse eisen. Dat is in het verleden wel anders geweest, besloot ze, verwijzend naar de taalgrens en de financieringswet.

Charles Michel: minimumpensioen van 1.000 euro tegen 2015

Om de omkering van de bevolkingspiramide te kunnen opvangen, pleit MR-kopstuk Charles Michel voor een minimumpensioen van 1.000 euro per maand tegen 2015 en van 1.200 euro drie of vier jaar later. De recente verhoging van het minimumpensioen noemt de MR-lijsttrekker in Waals-Brabant onvoldoende. Op de 1,6 miljoen gepensioneerden moet een half miljoen het stellen met een pensioen onder 1.000 euro. De MR-minister wil dat het pensioen verhoogd wordt tot 60 of 70 procent van het laatste loon.

Families vermoorde kinderen herinneren aan slachtofferrechten

Een collectief van families van vermoorde kinderen (met onder meer de ouders van An Marchal, Joe Van Holsbeeck en Bart Bonroy) heeft in de aanloop naar de verkiezingen zijn stem laten horen. De groep roept op om op 13 juni de voorkeur te geven aan partijen en parlementsleden die zich willen inzetten voor de rechten van het slachtoffer. Het collectief vraagt een ‘nuttige stem’ uit te brengen. Dat kan door voor de democratische partijen te kiezen “die zich het meest hebben ingezet om de rechten van slachtoffers vooruit te helpen”. “Ons enige doel is tot een echt slachtofferrecht te komen. Wat ons is overkomen, mag zich niet herhalen in dezelfde omstandigheden.”