Direct naar artikelinhoud

De hamvraag is: doet Zlatan mee?

Het al dan niet aantreden vanavond van de licht geblesseerde Zlatan Ibrahimovic domineert alle voorbeschouwingen. In het Parc des Princes hoopt Anderlecht een paardenmiddel te vinden om te genezen van het Zlatan-syndroom, en van het eigen povere voetbal.

Ici Paris. RSC Anderlecht is in de stad. Met weinig hoop, met des te meer vrees. Bang voor PSG, bang voor een rammeling, bang voor Zlatan. Tenzij hij vanavond niet zijn Nikes aantrekt, maar zijn Gucci's en plaatsneemt in de tribune. "Dat zou al veel schelen", bedenkt Roger Vanden Stock.

De voorzitter is een van die mensen die niet wil dat Ibrahimovic meespeelt met PSG. Het is hét gespreksthema in de Brusselse delegatie: 'Doet Hij mee?' We schrijven met hoofdletter, omdat de vraag haast op fluistertoon wordt gesteld, alsof het over een of ander mysterieus opperwezen gaat. Je bent geneigd om omhoog te kijken om het antwoord te vinden. Zal Hij verschijnen? Batman. Spiderman. Zlatan.

PSG-coach Laurent Blanc, op zijn persconferentie, hulde zich al evenzeer in stilzwijgen, zichtbaar geamuseerd bij zoveel Belgische nieuwsgierigheid: "We zullen met onze sterkst mogelijke ploeg spelen."

'Wat wil dat zeggen?', 'Hij zal spelen, hé?' Nooit eerder hebben bestuursmensen van Anderlecht zó aan de lippen van ons, journalisten, gehangen - op zoek naar informatie over Zlatan. Dan antwoorden wij, met uitgestreken gezicht en cynisme: 'Natuurlijk doet Zlatan mee.' De dolk gaat nóg wat dieper.

Hart bloedt

Paris Saint-Zlatan. Terminus van de Thalys die Anderlecht gisterochtend naar de Franse hoofdstad bracht. Een koffie en een croissant in een lounge van Brussel-Zuid, en John van den Brom was al meteen in opperbeste stemming. Lachen, dollen. Wat een 10 op 12 zoal niet vermag, inclusief zeges tegen Bergen, Oostende en Leuven. Het toont hoe diep Anderlecht is gesukkeld, hoe erg het gesteld is met de ploeg.

Het is niet omdat uw krant begrip toont voor de behoudende aanpak van de trainer - op zoek naar evenwicht en defensieve organisatie - dat wij geen pijn aan de ogen krijgen bij zoveel dedain voor dat prachtige balspel. Net als Van den Brom. Zijn voetbalhart moet toch ook een klein beetje bloeden?

"Ja, natuurlijk. Maar op dit moment zijn we even niet in staat om te brengen wat ik, de club en heel België verwachten van Anderlecht. Daarom wil ik nu eerst weer een basis leggen, in gelijk welke wedstrijd, als springplank naar meer en beter."

Kaartenhuisje

De wedstrijd in het Parc des Princes - er bestaat toch geen mooiere naam voor een voetbalstadion? - is meer dan een tussendoortje. Als de ploeg waarmee Van den Brom straks PSG het voetbal wil beletten, zijn organisatorische en defensieve deugdelijkheid bewijst, kan dat een belangrijke stap zijn in het proces naar beter voetbal. Dan kan Van den Brom stukje bij beetje iets meer flair gaan toevoegen aan het spel.

Valt het kaartenhuisje weer om bij één keer blazen, dan heb je andermaal niets om op voort te bouwen richting zondag en de topper bij Racing Genk.

"Het is niet omdat we met nul goals en nul punten staan dat we hier op schoolreis zijn", beaamt Van den Brom. "We moeten iets kunnen neerzetten."

De trainer, die wil alvast spelen tegen "het beste PSG". Mét Zlatan, dus.

Gelijk heeft hij. Laat Hem maar meespelen. Wie heeft nooit niét tweemaal naar dezelfde geweldige film gekeken?

Paris SG - Anderlecht Vanavond om 20u25 live op 2BE