Direct naar artikelinhoud

IT-sector zoekt autisten (m/v)

Het Duitse softwareconcern SAP wil honderden mensen met autisme opleiden tot IT-experts. Ook in België beseffen bedrijven stilaan dat de stoornis bij bepaalde functies een plus kan zijn. 'Het wordt tijd dat deze mensen een plaats krijgen op de arbeidsmarkt.'

Tegen 2020 wil het Duitse bedrijf SAP dat 1 procent van zijn personeelsbestand uit mensen met een autismestoornis bestaat. Enkele honderden autisten zullen via de firma een opleiding kunnen volgen tot softwarespecialist of programmeur. "We zoeken mensen die anders kunnen denken", zegt personeelsdirecteur Luisa Delgado. "Door ons te concentreren op de mogelijkheden en vaardigheden die iedereen heeft, kunnen we de manier waarop we de talenten inzetten, herdenken."

SAP werkt daarvoor samen met het Deense Specialisterne, een organisatie die mensen met een autismestoornis aan het werk wil helpen. Thorkill Sonne is de bezieler van het project. Zijn 16-jarige zoon heeft autisme en als vader weet hij maar al te goed dat mensen met ASS (autismespectrumstoornis) een meerwaarde zijn op de arbeidsmarkt.

"Vaak hebben ze een uitzonderlijk goed geheugen, een goed oog voor detail en gaan ze erg gestructureerd te werk", zegt Sonne. "Hun sociale vaardigheden zijn meestal minder goed, maar dat betekent daarom niet dat ze geen plaats kunnen krijgen in het bedrijfsleven. We moeten ons niet concentreren op waar ze niet goed in zijn, maar net hun talenten gebruiken. We moeten hen werk geven waarin ze kunnen excelleren."

Het ultieme doel van Specialisterne is om wereldwijd 1 miljoen mensen met autisme of gelijkaardige stoornissen aan een job te helpen. "De samenwerking met SAP geeft een enorme boost", zegt Sonne. "Ik hoop dat heel wat bedrijven hen zullen volgen. Het is vooral de mentaliteit in de samenleving die moet veranderen."

Ook in België groeit het besef dat mensen met autisme erg geschikt zijn voor verschillende jobs en belangrijke kwaliteiten hebben. De Antwerpse organisatie Passwerk helpt mensen met een autismespectrumstoornis hier aan werk in de IT-sector. 'Oog voor detail, analytisch en logisch denkvermogen, perfectionisme, sterke focus...', zijn maar enkele van de kwaliteiten van mensen met autisme die de organisatie op zijn website aanprijst.

Apps testen

Ondertussen zorgde Passwerk voor een job voor zo'n veertig werknemers. Drie daarvan zijn aan de slag bij de bank Belfius. "Met succes", benadrukt woordvoerster Moniek Delvou. "Zij testen de applicaties voor onze mobile banking. Dat vraagt een enorme nauwkeurigheid. Voordat een app bij de klant terecht komt, moeten we zeker dat die perfect in orde is. Het is een repetitief maar meticuleus werk en ze doen dat heel erg goed."

Passwerk ging voor Belfius op zoek naar geschikte kandidaten. "Eerst hebben ze onderzocht naar welke kwaliteiten we precies op zoek waren", zegt Delvou. "Niet elke persoon met ASS is even geschikt om deze functie uit te voeren. Daarna bezochten ze de werkomgeving. Zit iemand liever apart? Wil iemand weinig of veel licht? Dat zijn zaken waar je rekening mee moet houden. De omgevingsfactoren mogen hen niet afschrikken."

Voordat de drie werknemers bij Belfius aan de slag gingen, kregen de collega's van IT een informatiesessie. "Zo wisten ze meteen wat ASS precies inhoudt, maar ook wat het precies betekent om met iemand te werken die autisme heeft", zegt Delvou. "Tijdens hun eerste dagen kregen ze ook het gezelschap van een jobcoach van Passwerk. Die kon bijsturen waar nodig."

Delvou kan het alle bedrijven aanraden. "Als werkgever ga je op zoek naar de meest geschikte kandidaten", zegt ze. "Elke job vergt bepaalde kwaliteiten. En de talenten van mensen met autisme zijn voor sommige vacatures ontegensprekelijk een pluspunt." De Deense Thorkill Sonne hoopt alvast dat mensen met autisme eindelijk hun plaats zullen vinden op de arbeidsmarkt. "Nu worden ze veelal genegeerd", zegt hij, "terwijl ze dezelfde kansen verdienen."