Direct naar artikelinhoud

ThromboGenics haalt benodigde 77,8 miljoen euro op

Biotechbedrijf ThromboGenics heeft via een private plaatsing voor 77,8 miljoen euro nieuwe aandelen geplaatst. Aan 24 euro per stuk, een korting van amper 3,5 procent ten opzichte van de laatste slotkoers. De beurswaarde van ThromboGenics loopt zo tot bijna 900 miljoen op.

"Op een paar uur tijd was de plaatsing rond", reageert financieel directeur Chris Buysse. "En ik ben blij te zien dat de nieuwe investeerders bereid zijn de marktprijs te betalen."

Of toch bijna de marktprijs: 24 euro tegenover de laatste slotkoers van 24,87 euro. Een korting van amper 3,5 procent dus. De impact van de transactie op de kleine beleggers - die door de aard van een private plaatsing niet konden deelnemen aan de kapitaalverhoging - blijft daardoor beperkt.

Volgens Buysse komt ongeveer de helft van de nieuwe aandelen bij Amerikaanse investeerders terecht. "Het is de eerste keer dat we een zeer uitgesproken interesse in de VS zien", zegt Buysse. "Ze beginnen ons verhaal steeds meer te appreciëren omdat Thrombogenics minder risicovol is geworden. Onze eerste omzetstromen staan voor de deur."

Maar dan moet het bedrijf wel nog de laatste horde nemen: de FDA moet nog zijn goedkeuring geven om Ocriplasmine (oogmedicijn) op de markt te brengen.

De cashpositie van Thrombo-genics gaat nu richting 200 miljoen euro. "We zijn daarmee goed bewapend", klinkt het. Met de cash wil het bedrijf de lancering van zijn eerste medicijn voorbereiden, onderzoeksprojecten versnellen en indien mogelijk hier en daar enkele onderzoeksprogramma's van andere bedrijven inkopen.