Direct naar artikelinhoud

Regering overweegt miljoenenverkoop staatsaandelen

De regering-Di Rupo overweegt een verkoop van staatsaandelen om de staatsschuld te drukken. Vooral de participatie in Royal Park Investments (RPI), de 'bad bank' van Fortis, ligt in de etalage. De deal levert mogelijk 500 miljoen euro op.

In ruil voor een soepeler begrotingsnorm eiste Europa maandag dat onze staatsschuld daalt, onder de grens van 100 procent van het bbp. Momenteel zit België boven die grens. De Europese boodschap kwam aan bij de regeringstop. Het kernkabinet gaf gisteren de opdracht aan FPIM, de federale Participatie- en Investeringsmaatschappij, om een overzicht te maken van alle staatsaandelen.

Het probleem is dat de meeste staatsaandelen (zoals in Bpost, BNP Paribas of BIAC) alleen met zware verliezen van de hand gedaan kunnen worden. De best mogelijke optie is op dit moment de verkoop van de participatie in Royal Park Investments (RPI). Dit is de 'bad bank' van Fortis waar veel rommelkredieten in werden ondergebracht. België stopte in 2008 740 miljoen euro in de bank om zo 40 procent van de bank in handen krijgen. Met de huidige koers van het aandeel kan de investering terugverdiend worden. Zo'n verkoop zou dus 740 miljoen euro opbrengen, maar door het annuleren van bepaalde historische verplichtingen zou de opbrengst dalen tot ongeveer 500 miljoen euro.

Geen btw-verhoging

Intussen maakt het kernkabinet ook werk van de tweede eis van Europa. Er moeten voor 1 procent van het bbp ingrijpende, structurele maatregelen genomen worden in 2013. Dat komt neer op 1 miljard euro. De zoektocht verliep niet zonder slag of stoot (zie kader).

Het benodigde bedrag komt alvast niet van een btw-verhoging. Open Vld, CD&V, PS en sp.a zijn - om verschillende redenen - niet gewonnen voor de maatregel, die nochtans 1 miljard euro zou opleveren. "Een btw-verhoging heeft zeker een impact op het consumentenvertrouwen", reageerde staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) gisterenmiddag. "We moeten daarvoor opletten. We moeten de impact van onze maatregelen op de economie voortdurend bekijken." Een andere symboolkwestie, een roerende voorheffing op spaarboekjes, ligt niet op de onderhandelingstafel.

De regeringspartijen willen het geld daarentegen bijeenschrapen uit alle hoekjes en kantjes. Ze willen liever een reeks 'kleine' ingrepen dan één grote. Die kaasschaafmethode maakt de begrotingsoefening wel heel technisch en ingewikkeld. Bovendien bestaat steeds de kans dat Europa oordeelt dat zo'n kleine maatregelen geen blijvend, structureel effect hebben.

Over de uitwerking van een nieuw rondje fiscale regularisatie blijven de vicepremiers discussiëren. Over de grote lijnen raakte de regering het bij opmaak van de begroting eind vorig jaar eens, maar er bestaat nog geen consensus over de wetteksten. Vraag blijft of men diegenen die hun zwart geld bovenhalen, naast fiscale ook strafrechtelijke immuniteit geeft.

Bovenop de ingrijpende besparingen komen sowieso nog 'one-shots'. Kredieten voor ontwikkelingssamenwerking niet aanpassen aan de tegenvallende groei kan 50 miljoen euro opleveren. En staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Bogaert (CD&V) heeft voorstellen ingediend om de aanwerving van ambtenaren tijdelijk te blokkeren, wat 60 miljoen euro kan opleveren.