Direct naar artikelinhoud

Goud voor Belgische volleybalsters op jeugdspelen

Anderhalf jaar nadat ze Europees kampioen werden, hebben de Belgische jeugdvolleybalsters voor een nog groter succes gezorgd. Op de eerste jeugdolympiade in Singapore veroverden ze de hoogste onderscheiding na een 3-1 overwinning tegen favoriet Amerika.

Laat net die Amerikaanse ploeg de enige zijn die in achttien maanden in een officiële match kon winnen van onze landgenoten. Dat gebeurde in de poulewedstrijd in Singapore met (3-2). “We hadden die match uiteraard heel secuur ontleed in de voorbereiding op de finale en toch werden we in de eerste set verrast door die boomlange Amerikanen die uitpakten met zware opslagen”, aldus coach Julien Van de Vyver over het matchverloop. “We kregen het moeilijk in de receptie en daar probeerden we aan te verhelpen door Tara Lauwers het terrein op te sturen ter vervanging van Laurine Klinkenberg. De eerste set ging verloren maar de speelsters bleven geloven in hun kansen en vanaf de tweede set draaide het bij ons veel beter.”

Dat kapitein Ilka Van de Vijver, dochter van de coach, de groep op sleeptouw nam, verwonderde niemand. Ze is niet alleen spelverdeelster maar beschikt ook over een verschroeiende opslag en kan aanvallend met de besten wedijveren. De anderen trokken zich aan haar op met als gevolg winst in de drie volgende sets en een bruisend Belgisch feestje, zodra Lotte Penders de matchbal tegen de grond had gesmasht.

“Dit is uiteraard het hoogste dat je kunt bereiken”, glunderde Ilka Van de Vijver trots poserend met haar gouden medaille. “We hebben bijzonder hard gewerkt om deze jeugdspelen voor te bereiden en het resultaat mag er zijn. We staan in het volleybal voor altijd bovenaan de erelijst van de jeugdolympiade. Dit pakken ze ons nooit meer af.” Maar Van de Vijver blikt ook al vooruit: “Onze taak zit er nog niet op: volgende week al trekken we naar Italië voor de Europese kampioenschappen en daar zullen we nu nog meer dan vroeger worden geviseerd.”