Direct naar artikelinhoud

Belgische 'Eskimopater' bekent acht aanrandingen in Canada

Priester Eric Dejaeger (66) uit Roeselare, die sinds gisteren in het Canadese Iqaluit terechtstaat voor massaal seksueel misbruik van minderjarigen, bekent acht aanrandingen. Het gerecht vervolgt hem voor in totaal 76 aanklachten bij 41 slachtoffers. Het misbruik vond plaats tussen 1978 en 1982 in het pooldorpje Igloolik. De slachtoffers waren allemaal Inuit-kinderen.

Weggedoken in een groene anorak verscheen de pater gisteren voor de strafrechtbank in het ijzige hoge noorden van Canada. In de rechtszaal keek hij zwijgend en ernstig voor zich uit. Zijn advocaat bevestigde dat hij schuldig pleit voor een beperkt aantal aanklachten.

Eén van de slachtoffers, een nu 40-jarige vrouw, nam gisterochtend het woord. Ze werd misbruikt door Dejaeger tussen haar 5de en 9de jaar. "Father Eric streelde me eerst. Daarna moest ik gemeenschap hebben met hem in zijn slaapkamer", getuigde de vrouw. "Hij zei me dat ik zou weggenomen worden bij mijn ouders als ik er iets over zou vertellen."

Het verhaal van de eerste getuige zal vermoedelijk ook te horen zijn bij de veertig anderen die de komende weken nog moeten volgen. Ze werden allemaal betast en vaak ook verkracht door Dejaeger. En allemaal kregen ze van hem dezelfde 'gouden raad" mee.Zo kon Dejaeger vier jaar lang ongestraft minderjarigen misbruiken. Pas toen hij in 1990 in een ander Canadees dorp tegen de lamp liep, begonnen ook de slachtoffers van Igloolik te praten, Nu riskeert hij echter een celstraf die hij niet zal overleven.