Direct naar artikelinhoud

Eric Dejaeger ‘ziet fout in’

De Vlaamse pedofiele pater Eric Dejaeger, die op vraag van Canada internationaal wordt gezocht door Interpol, laat weten dat hij zich vandaag zal melden bij het parket in Leuven.

De pater Oblaat verkrachtte in de jaren ’80 als missionaris op het Canadese eiland Igloolik minstens zeventien kinderen. De Vlaamse kerk hield de man tien jaar lang verborgen voor de Canadese justitie.

Volgens Het nieuws (vtm) heeft Dejaeger als gevolg van de commotie rond ex-bisschop Vangheluwe “zijn fout ingezien”. De in Canada op 5 april 1990 wegens pedofilie tot vijf jaar effectieve gevangenisstraf veroordeelde pater woonde jarenlang teruggetrokken in een villa van de Oblaten aan de rand van het Meerdaalbos in Blanden, bij Leuven. Hij voerde er ook af en toe als hulppriester missen op in de lokale parochiekerk.

Dejaeger zat in Canada achttien maanden van zijn straf uit, en het was de bedoeling dat hij de rest ervan zou uitzitten in het klooster van de Oblaten op Igloolik. In 1991 volgde echter een nieuwe veroordeling en in 1993 een reeks nieuwe aanklachten. Nadat hij in 1990 was veroordeeld voor achtvoudige verkrachting, meldden zich achteraf nog eens negen slachtoffers.

Toen in 1995 duidelijk werd dat Dejaeger, die al in 1978 de Canadese nationaliteit had verworven, niet aan een terugkeer naar de gevangenis kon ontkomen, organiseerden de Oblaten zijn vlucht. Hij werd eerst verstopt in Waregem, en even later in Schilde. Al die tijd wist de orde perfect dat Dejaeger werd gezocht. In Lourdes zou Dejaeger opnieuw een slachtoffer hebben gemaakt, een jonge bedevaardster. Nadat oud-magistrate Godelieve Halsberghe de provinciale oversten van de Oblaten aanschreef, werd afgesproken dat de pater geen pastorale taken meer zou uitvoeren.

In mei van dit jaar berichtte De Morgen uitvoerig over de cover-up rond de pedofiele pater. Er doken foto’s op van hoe hij recentelijk nog door het Brugse bisdom werd geëerd om een voettocht naar Lourdes, en ook van minstens één mis die hij na zijn zogenaamde ontslag als priester had opgedragen. In het in deze krant uitgelekte dossier van de commissie-Halsberghe stak ook een brief van de Canadese oversten van de Oblaten. Die toonde dat de paters het Canadese gerecht bewust om de tuin hadden geleid.

Het dossier-Dejaeger werd tijdens de huiszoekingen van Operatie Kelk in beslag genomen. Het was één van de dossiers waarin volgens de speurders erg concrete aanwijzingen zaten die de weg konden openen naar een rechtszaak waarbij de kerk of de paters Oblaten konden worden vervolgd als criminele organisatie.

Vonnis online

De paters Oblaten houden tot vandaag vol dat Dejaeger “zijn straf in Canada heeft uitgezeten”. Zijn vonnis staat online op een website over seksueel misbruik in de kerk (www.theinquiry.ca) en deze zomer vaardigde Interpol een nieuwe red notice uit omdat Canada blijft aandringen op zijn opsporing en uitlevering. Toch blijven de paters erbij dat er bij hun weten geen reden is om de pater terug te sturen naar Canada. Ze schermen ook met het feit dat onder de Inuitslachtoffers zo’n 380.000 euro zou zijn verdeeld.

Vorige week raakte bekend dat Dejaeger niet langer in Blanden woonde. Zijn actuele verblijfplaats is geheim. Volgens vtm hebben de paters die hem onderdak gaven hem “gesmeekt” om zich aan te geven. De kans dat Eric Dejaeger vandaag bij zijn verschijning op het parket in Leuven wordt gearresteerd, is zeer klein. Het enige obstakel voor een uitlevering is een procedurele: de Belgisch-Canadese nationaliteit die Dejaeger in de jaren negentig zou hebben verworven. “We hebben de Canadese autoriteiten gevraagd om een officieel uitleveringsverzoek te formuleren”, zegt de Leuvense parketwoordvoerder Patrick Vits. “Zonder een dergelijk verzoek hebben we geen juridische grond om hem aan te houden. Tot op heden hebben we geen antwoord gekregen vanuit Canada.”